Turnul de la Armenească, abandonat după incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea Millenium Business Center a rămas ca o pată neargă în peisajul urbanistic, după ce proprietarul ar fi încasat asigurarea de după focul ce a izbucnit în iulie 2009. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, susţine că deţinătorul imobilului, compania Degi Aberdeen din Germania, a ales să nu-l mai renoveze.

Edilul-şef al Bucureştiului se plânge de faptul că imobilul de 19 etaje situat chiar în buricul oraşului oferă o imagine dezolantă. „Proprietarul şi-a încasat asigurarea, însă imobilul este în continuare nefolosit şi nimeni nu are niciun plan acolo. Ca la Armenească mai sunt 23 de clădiri, doar că nu au luat foc”, a declarat primarul Sorin Oprescu cu prilejul prezentări unui plan de modernizare a centrului Capitalei.

Părăsită de clienţi, păzită de bodyguarzi

Grandiosul imobil construit chiar în coasta Bisericii Armenească, considerată monument istoric, este păzit zi şi noapte de câte doi-trei gardieni. Faţada de la ultimele etaje, care a fost complet distrusă, a fost refăcută, la fel şi cele câteva geamuri sparte au fost înlocuite cu unele din plastic. De jos se văd tavanele prăbuşite şi pereţii înnegriţi de fum.

Întreaga clădire este împrejmuită de un gard înalt de tablă care ocupă trotuarul şi prima bandă din circulaţia maşinilor. În curte sunt adunate scaune, moluz şi o gheretă unde-şi omoară timpul paznicii.

Proprietarul imobilului este compania Degi Aberdeen din Germania, însă reprezentanţii acesteia nu vor să dea detalii despre planurile cu privirea la clădirea din Bucureşti. Nici avocaţii acestuia, firma Wolf Theiss, nu a răspuns la solicitările reporterilor Adevărul, iar chiriaşii par să fi încheiat un pact pentru discreţie. „Nu discutăm despre aşa ceva”, a declarat reprezentantul firmei de arhitectură KAPPA, unul dintre foştii locatari.

Blocul încurcă pietoni şi şoferi

Clădirea ar putea rămâne în stadiul actual multă vreme, încurcând pietoni, şoferi şi oferind o imagine dezolantă. Nimeni nu are ce să facă. „Atâta vreme cât nu cade nu avem ce să-i facem, nu este de competenţa noastră”, a declarat Marian Bucur, secretarul general al Inspectoratului de Stat în Construcţii Bucureşti.

De asemenea, analistul imobiliar Radu Zilişteanu a declarat că nu există nicio normă legislativă care să-l oblige pe proprietar să-şi renoveze clădirea. „Ar trebui să se stabilească clar: dacă în termen de doi-trei ani nu face nimic cu ea, să i se mrească impozitul sau să i se dea amendă. După câteva atacuri financiare, proprietarul ar lua o decizie. Acum nu ai ce să-i faci, nu poţi să o dărâmi, pentru că avem Constituţia care protejează dreptul de proprietate”, a declarat Radu Zilişteanu. El a adăugat că în centru oraşului mai există clădiri de birouri nefuncţionale, precum Cathedral Plaza şi cea de pe Bulevardul Ion Mihalache.

Soluţia demolării clădirii îl sperie mai ales pe parohul Bisericii Armeneşti pentru că ar putea afecta structura de rezistenţă a lăcaşului. Nici chiar compania care a plătit asigurarea nu-l poate determina pe proprietar să reinvestească banii în clădire.

Imobil cu probleme

Millennium Business Center a fost un proiect controversat încă din stadiul de proiect, deoarece clădirea a fost ridicată extrem de aproape de casa parohială a Bisericii Armeneşti, clădire de patrimoniu. Construcţia a început în 2001, lucrările fiind ulterior oprite din cauza unui proces între dezvoltator şi biserică, iar litigiul a fost stins în 2003, prin plata unor daune de 790.000 de dolari.

Un incendiu provocat de un scurt circuit a distrus clădirea aproape în întregime în seara zilei de 26 iunie 2009. Valoarea clădirii era evaluată la 55 de milioane de euro, iar propriatarul a declarat imediat după incendiu că imobilul este asigurat la AIG, adică noul Chartis.   



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite