Turiştii Orient Express, plimbaţi cu ursul şi capra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii s-au întrecut în ospitalitate devenind penibili. Capra şi ursul, care se joacă de obicei în preajma Anului Nou, au făcut o demonstraţie şi în această dimineaţă pentru a le arăta străinilor care sunt obiceiurile strămoşeşti.

Trenul albastru era deja tras la linia 14 cu câteva minute înainte de ora 9.00, anunţată pentru îmbarcarea turiştilor şi plecarea lor spre Bulgaria, iar câţiva majordomi în uniforme şi cu mănuşi albe aşezau covorul roşu pentru primirea călătorilor. Pe lângă, o femeie dădea cu mopul. Nimeni dintre români nu avea voie să păşească pe peron, iar curioşii care voiau să-l pozeze mai de aproape pe regele trenurilor erau trimişi politicos la cealaltă linie.

De acolo se vedeau mai bine compartimentele căptuşite cu catifea, orhideea de la fiecare masă şi costumele de epocă atârnând pe alocuri, agăţate de geam. La câteva minute după ora 9.00 apar şi primii pasageri, întâmpinaţi cu reverenţe de către bucătarul-şef, conductorul trenului şi alţi membri ai staff-ului. Bagajul este preluat de un majordom, iar turiştii au ceva răgaz pentru a se plimba prin gară.

image

„Nu am apucat să vedem Bucureştiul, aseară am ieşit doar puţin în Centrul Vechi şi am văzut câteva dansuri populare“, apucă să ne spună Aisha, de 39 de ani, din India. Ce i-a plăcut cel mai mult la călătoria de şase zile pentru care a plătit 6.000 de euro a fost mâncarea „incredibil de bună“.

Costume şi mănuşi elegante lângă capra din pătură

La ora 9.15, Gara de Nord răsuna de tobe, trompete şi scârţâit de viori. Toată lumea se încolonează la intrarea pe peronul liniei 14 aşteptând alaiul. Previzibil, tineri îmbrăcaţi în costume populare, urmaţi de taraf, îşi fac ţanţoş apariţia, însă surpriza o constituie o capră fabricată în grabă dintr-o pătură ponosită, iar printre turiştii trecuţi binişor de prima tinereţe s-a amestecat şi un urs pe tocuri.



Distinşii pasageri veniţi din toată lumea, cu un trandafir în mână. par uluiţi şi uşor intimidaţi de lumea adunată ca la urs, care imortaliza momentul pe camerele telefoanelor mobile. Capra se opreşte câteva secunde pe covorul roşu, pentru o scurtă sesiune foto, lângă nasul fin al bucătarului francez. În faţa vagoanelor, după ce călătorii sunt sprijiniţi elegant să urce în tren, delegaţia română încinge şi o horă, c-aşa-i datina.

În câteva minute, trenul fluieră de rămas bun, văzându-şi de drum spre Bulgaria.

image

Maria Radu, reprezentanta Centrului de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare spune că îndeplinirea unor tradiţii specifice unui anotimp în altul este o chestiune de prost gust.

"Capra şi Ursul sunt în mod clar obiceiuri care se practică în preajma Anului Nou. Nu aduc ghinion dacă sunt jucate în alt anotim dar este de prost gust să faci asta. E bine să păstrăm tradiţia".

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite