Bucuresti: Tunurile imobiliare, respinse cu scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

24 de consilieri au părăsit sala la şedinţa de ieri pentru a nu-şi asuma responsabilitatea votării celor 54 de PUZ-uri de pe ordinea de zi. Cei mai şifonaţi din scandalul care avut loc ieri la primărie au ieşit Codrin Ştefănescu şi Marius Marinescu. Cei doi oameni politici au fost scoşi cu îmbrânceli din sala de şedinţe.

Mai mulţi consilieri generali au părăsit ieri sala de şedinţă refuzând să voteze lista record cu cele 54 de planuri urbanistice zonale (PUZ), cu o zi înainte de modificarea legii urbanismului. Membrii PSD şi PNL ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) au argumentat că nu vor să fie o „maşinărie de votat PUZ-uri”. Cu toate acestea, ei nici nu şi-au asumat răspunderea votând împotriva proiectelor cu care nu erau de acord.

Cititi si:

Lupte greco-romane la Primăria Capitalei
Costică Constanda, spaima consilierilor
Consilierii sluţesc oraşul de frică!
Construcţii aprobate la grămadă, de teamă

Consilierii municipali, chemaţi să fenteze legea



Ca urmare a plecării acestora, şedinţa a fost desfiinţată, astfel că, pe lângă vedeta şedinţei, proiectul care i-ar fi permis lui Costică Constanda să construiască în Satul Francez, au fost abandonate şi alte proiecte care începând de astăzi nu mai pot fi aprobate din cauza modificării legislaţiei.

Printre acestea se numără şi un PUZ pentru construcţia unui Institut de Mediu. „Am respectat procedura, am depus dosarul ca orice om cinstit, am obţinut toate autorizaţiile, acum o să pierdem fondurile structurale”, a declarat Margareta Nicolau, directorul Institutul  Cercetare-Dezvoltare pentru Energii Industriale.

14 din cele 54 de PUZ-uri au şanse şi cu noua lege

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, 14 dintre cele 54 de PUZ-uri blocate ieri au şanse să fi aprobate şi după modificarea legislaţiei. Chiar şi aşa, procedura este complicată. „Există o procedură care se bazează pe anumite speţe prin care unele proiecte care se încadrează în limitele Planului Urbanistic General ar putea fi avizate şi în condiţiile noii legi”, a declarat consilierul Ionuţ Popa.

Şedinţa s-a suspendat din lipsă de cvorum şi s-a reîntrunit la ora 18.00, dar consilierii au absentat şi de această dată. „Mi se pare aberant să votez nişte PUZ-uri care au stat undeva la dospit sau care au devenit deja construcţii şi care acum sunt introduse în legalitate. Nu vom vota astăzi niciun PUZ”, a declarat consilierul general Victor Stan.

„Constanda va merge probabil din nou în instanţă sau va obţine pur şi simplu o decizie judecătorească prin care să oprească cele 18 milioane de euro din conturile primăriei, la care se adaugă 11 milioane de euro penalizări. În plus, este posibil să obţină înapoi Parcul Bordei”, a conchis viceprimarul Mircea Raicu.

Mesaje pentru Oprescu

Cu o zi înaintea şedinţei istorice de la primărie, un mesaj a fost scris pe un gard de pe strada pe care locuieşte edilul-şef Sorin Oprescu. „Să aprobi PUZ-uri pe strada ta!” este mesajul pe care l-au putut vedea trecătorii pe strada Popa Savu. Acelaşi mesaj a fost transmis cu surle şi trâmbiţe ieri, în faţa Primăriei Capitalei, de către aproximativ 200 de membri ai unor ONG-uri.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite