Trupa Obligó, lecţia de improvizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Untilă şi Teodor Ghiţă sunt doi tineri actori care au pus bazele unei trupe de teatru unice în România.

“La ultima întalnire cu toţi membrii, am convenit că Obligó este un bărbat caucazian îmbracat în negru cu un bec luminat în loc de cap, care locuieşte într-o garsonieră, şi doarme pe o saltea direct pe podea. Sau un hibrid între un arc multicolor, un bec şi un African, care locuieşte într-o casă în copac şi conduce o maşină cât o cutie de frigider”. Aşa începe descrierea oficială de pe site-ul trupei de improvizaţie Obligó.

În fapt, Obligó este o trupă de actori tineri care au transformat repetiţiile şi jocurile de improvizaţie de la Facultatea de Teatru în adevărate spectacole având ca scop distrarea şi destinderea publicului prezent.

“Trupa a luat naştere în Bucureşti în anul 2009 şi în momentul de faţă conţine 11 membri, zece studenţi la Facultatea de Teatru şi un membru student la Conservator”, a declarat Bogdan

Nu e stand-up, ci improvizaţie !
“Nu e nici stand-up şi nici concert de muzică”, explicat Teo, membru fondator, care spune că lumea de obicei confundă spectacolele lor cu o reprezentaţie de stand-up comedy sau diferite concerte de muzică combinate cu poezie.

“Practic, spectacolul nostru este format din tot felul de  jocuri pe care le purtăm cu cei din faţă noastră”, spune Bogdan. La fiecare masă există o foaie albă de hârtie pe care eşti rugat să treci diferite fraze sau replici care ţi se par interesante. Tinerii actori, împreună cu ceilalţi colegi de trupă, colectzează folile şi în funcţie de replica pe care ai notat-o ei susţin un scurt moment de improvizaţie.

Poţi să te trezeşti că eşti chemat de la masă pentru a a urca pe scenă să fi “gândul” unuia dintre personaje. Poţi să sugerezi următorul moment sau chiar să participi la diferite ironii adresate vedetelor autohtone.

“Ne dorim să oferim celor de faţă un moment de improvizaţie la care fiecare om prezent în sală să participe atât direct cât şi indirect. De aceea considerăm că ceea ce facem este unic pentru ţara noastră. Nu avem o partitură pe care să o urmăm, toate momentele hazlii sunt produsul trăirii din seara în care oferim spectacolul. Nici un show nu seamănă cu celălalt”, susţine Teo.

“Noi interacţionăm cu publicul tot timpul, ei sunt cei care ne dau ritmul, subiectul sau tema showului din seara specatcolului. Vrem să demonstrăm că putem să oferim ceva nou, unic de fiecare dată”, mai explică membrii trupei.

Specatacolul de improvizaţie a trupei Obligó este susţinut în fiecare seară de luni în clubul Mojo din Bucureşti, preţul biletului de intrare fiind stabilit în ziua susţinerii evenimentului.

Întrebări şi răspunsuri

Cum va venit idea să puneţi bazele trupei?
Acum câţiva ani am urmărit un show american de improvizaţie: Whose Line Is It Anyway? Pot să spun că după aceasta am hotărât să punem bazele acestei trupe.

Când sunt următoarele spectacole pe care le veţi susţine?
Jucăm în fiecare luni în club Mojo şi în clubul Mai Tai joi. Dar în perioada următoare Obligó susţine o reprezentaţie şi în Iarmaroc-fest, dupa amiaza, 22 si 23 mai ( intr-o padure langa Valea Bisericii)

Ce le place
“Horaţiu Mălăele, desenele animate, să se bucure pe scenă impreună cu publicul spectator. Le plac filmele şi bătrâneţea”, spun membrii trupei.

Ce nu le place
“Că nu au super puteri, mărarul şi laptele”, spun membrii trupei.

PROFIL
Bogdan Untilă
Născut: 22 mai 1988
Studii: Facultatea de Teatru Spiru Haret
Experienţă : Capitano, Mackie-Sis (“Opera de trei parale”), improvizator Obligó, trainer in T4T

Teodor Ghiţă
Născut: 28 august 1984
Studii: Facultatea de Teatru Spiru Haret
Experienţă: Pantalone, Niuhin (“Despre efectul daunator al tutunului”), Firs (“Livada de visini”), trainer.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite