Trotuarul, cea mai lungă tarabă a Capitalei
0bureţi şi plasturi. Lumea îi numeşte comercianţi ambulanţi…Pentru unii dintre ei, acest "comerţ" fară autorizaţie semnifică un loc de muncă, iar pentru alţii - un venit în plus.
bureţi şi plasturi. Lumea îi numeşte comercianţi ambulanţi…
Pentru unii dintre ei, acest "comerţ" fară autorizaţie semnifică un loc de muncă, iar pentru alţii - un venit în plus. Deşi au fost avertizaţi de către organele de poliţie că vor primi amenzi pentru "negoţ" ilegal, vânzătorii ambulanţi nu renunţă la "meserie".
În Pantelimon, autorităţile au confiscat marfă în valoare de 62.647 RON. În zone ca Traian, Obor sau Colentina, valoarea amenzilor s-a ridicat la peste 125.000 RON, fiind amendate peste o mie de persoane. "Vom începe o campanie privitoare la combaterea vânzărilor neautorizate. Vom sta de vorbă cu asociaţiile de locatari în încercarea de a-i determina pe locuitori să renunţe la marfa de pe stradă, chiar dacă preţurile sunt mai avantajoase. Credibilitatea vânzătorilor este îndoielnică, iar populaţia trebuie avertizată în acest sens. Deşi există patrule speciale ce supraveghează zonele amintite, numărul comercianţilor e mai mare pe zi ce trece, iar echipele care se ocupă cu monitorizarea lor fac din ce în ce mai greu faţă", se plânge Dumitru Soare, director executiv în cadrul Poliţiei Comunitare din sectorul 2.
Clienţii fideli sunt de obicei vârstnicii
Cu toate că marfa ambulantă, purtată de pe un trotuar pe altul, nu este una tocmai sigură din punct de vedere igienic, oamenii fac coadă la cumpărături. Pentru vârstnici mai ales, o diferenţă de 10.000 de lei între brânza de pe trotuar şi cea din magazin contează foarte mult. "E mai ieftin şi am mai cumpărat de aici. Au produse bune, iar eu sunt mulţumită", ne spune o locatară din zona Rahova, în timp ce cumpăra un litru de lapte de la o vânzătoare aflată pe marginea bordurii din faţa pieţei. Mulţi precupeţi şi-au dezvoltat afacerile în aşa manieră încât "îşi permit" să nu mai piardă timpul pe trotuar sau la marginea pieţelor. Au abonamente la clienţi fideli, astfel că produsele sunt distribuite direct la cumpărător, acasă sau chiar la serviciu. "Am făcut controale şi am dat amenzi. În urmă cu două luni am mobilizat nişte echipe din cadrul Corpului de Control şi din cadrul Poliţiei Comunitare, care au patrulat zilnic între orele 9.00-18.00 pe şoseaua Alexandriei. Sâmbăta şi duminica supravegherea locaţiei intră în atribuţiile Secţiei de Poliţie 19, conform înţelegerii dintre organele Corpului de Control şi cele ale secţiei amintite", ne-a precizat Alexandru Savu, şeful Corpului de Control din cadrul Primăriei Sectorului 5.
Taranii nu mai au loc În pieţe
Mulţi precupeţi refuză să-şi procure autorizaţii de la Camera de Comerţ sau de la primărie din cauza impozitelor pe care le-ar datora statului. Alţii nu mai au loc la tarabe din cauza mafiei pieţelor sau a taxelor de vânzare exagerate. Cert este că aceştia continuă să vândă ilegal, punând în pericol sănătatea populaţiei. Dacă pentru cei care se rezumă doar la textile, ciorapi, pantaloni şi bureţi de vase riscul de îmbolnăvire este mai redus, pentru persoanele care cumpără lactate sau carne de pe trotuare, riscul expunerii la diverşi agenţi patogeni este infinit mai mare.