Tribunalul Bucureşti are ghid pentru nevăzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UNIC. Broşura îi ajută pe cei  4.500 de nevăzători din Capitală să afle informaţii despre procesele din instanţăGhidul este o mapă cu informaţii scrise în alfabetul Braille care a fost multiplicat şi poate fi găsit la toate birourile de registratură sau relaţii cu publicul din incinta instituţiei.

Ghidul de orientare pentru nevăzători a fost introdus de luna trecută, la iniţiativa Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Bucureşti care a reuşit să-i convingă pe reprezentanţii Tribunalului Municipiului Bucureşti cât de necesar ar fi un astfel de îndrumar pentru persoanele cu probleme majore de vedere.

“Acesta conţine informaţii despre competenţa instanţei, organigrama, localizarea birourilor de lucru cu publicul sau persoanele care pot fi contactate în caz de nevoie şi arhiva”, a declarat, ieri, vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, judecătorul Laura Andrei.

La acest demers a contat şi ajutorul Asociaţiei Nevăzătorilor din Bucureşti care a scris ghidul în alfabetul Braille şi a trecut în el, indicaţii specifice persoanelor fără vedere cum ar fi direcţia în care trebuie să se deplaseze persoanele nevăzătoare pentru a ajunge la birourile unde au probleme de rezolvat şi inclusiv numărul de paşi pe care trebuie să-l facă până la respectiva destinaţie.

”În Capitală avem aproximativ 4.500 de membrii care ca orice altă persoană ajunge în instituţii precum instanţele şi au nevoie de ajutor ca să nu se mai plimbe aiurea. Este un început şi vom continua demersul nostru care poate fi perfecţionat şi extins”, a spus şi Constantin Tomina, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor Bucureşti.

Discuţii şi la Primăria Capitalei

Ghidul poate fi găsit sub forma unei mape cu informaţii care a fost multiplicat şi poate fi folosit în mai multe birouri din incinta instanţei. De ajutor sunt şi jandarmii de la intrarea în Tribunal care identifică persoanele nevăzătoare şi le îndrumă spre locul unde pot consulta ghidul.

Judecătorul Laura Andrei a precizat că se gândeşte că nevăzătorilor le-ar fi util un sistem sonor de informare chiar pe site-ul instituţiei, lucru care însă este mai greu de pus în practică.

Până atunci însă, reprezentanţii Tribunalului se bucură de faptul că sunt prima insituţie care a acceptat un astfel de ghid. Din câte ştiu suntem singura instanţă din Capitală şi din ţară care a introdus acest ghid de orientare pentru nevăzători”, a mai spus judecătorul Laura Andrei.

Reprezentanţii Asociaţiei Nevăzătorilor din Bucureşti poartă discuţii şi la Primăria Municipiului Bucureşti pentru introducerea unor astfel de broşuri, iar la Metrorex se doreşte montarea unor marcaje tactile, problemă care va fi mai greu de rezolvat întrucât sunt necesari bani pentru o astfel de iniţiativă.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite