VIDEO Trei bucureşteni, reţinuţi după ce au cerut 300.000 de euro unei clinici pentru a nu divulga secretele medicale ale pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei au fost reținuți de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) după ce au cerut 300.000 de euro sub amenințarea că vor divulga informații confidențiale ale pacienților.

UPDATE Judecătoria sectorului 5 Bucureşti va judeca, luni, propunerea procurorilor DIICOT de arestare a celor trei tineri care au şantajat o clinică privată, pentru a nu divulga date confidenţiale ale pacienţilor, suma cerută de învinuiţi fiind cea mai mare solicitată în România într-un caz de şantaj.

După ce au fost prinşi în flagrat delict primind banii ceruţi, în noaptea de 12 spre 13 martie, cei trei tineri au fost reţinuţi, în baza unei ordonanţe de 24 de ore, pentru şantajarea clinicii medicale de la care au cerut 300.000 de euro, pentru a nu divulga date confidenţiale ale pacienţilor pe care le-au obţinut prin accesul nelegal la sistemul informatic al unităţii, informează DIICOT.

Surse judiciare citate de Mediafax susţin că cei trei ar fi şantajat Clinica Medlife.

Anchetatorii spun că s-a dispus reținerea pentru 24 de ore pentru Alin-Alexandru Alexandrescu (34 de ani), Ecaterina-Luminiţa Alexandrescu (30 de ani) şi Ciprian-Andrei Necula ( 20 de ani), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat.

Aceștia sunt cercetați pentru acces fară drept la un sistem informatic, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, perturbarea gravă, fără drept, a funcţionării unui sistem informatic, fraudă informatică şi şantaj.

Procurorii susțin că aceștia au urmărit obţinerea unei sume considerabile de bani, prin compromiterea sistemului informatic aparţinând unei clinici medicale din municipiul Bucureşti, urmată de ameninţarea cu publicarea datelor confidenţiale ale pacienţilor clinicii.

 „În acest scop, liderul grupării, Alexandrescu Alin-Alexandru a accesat, fără drept, adresele de e-mail utilizate de către persoane din conducerea clinicii, precum şi sistemul informatic al clinicii şi a copiat  bazele de date ale aplicaţiei informatice de gestionare a datelor de stare civilă, tratamentelor medicale precum şi altor date confidenţiale ale pacienţilor“, precizează DIICOT.

Ulterior, prin intermediul poştei electronice, Alexandrescu Alin-Alexandru i-a contactat pe reprezentanţii clinicii şi le-a pretins suma de 300.000 euro, sub amenintarea că, în caz contrar, va publica pe internet datele confidenţiale ale pacienţilor, situatie de natură a perturba grav activitatea clinicii.

 În noaptea de 12 spre 13 martie, inculpaţii au fost depistati în flagrant delict in momentul în care primeau suma de bani pretinsă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite