Trei lucruri pe care nu trebuie să le faci în timpul unui cutremur. Vezi ghidul complet realizat de specialiştii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dealu Spirii" (ISU) a alcătuit un ghid pentru instruirea populaţiei în cazul unui cutremur. Printre principalele lucruri care trebuie evitate în acest caz este folosirea liftului, fuga pe scări, sau aşezarea sub lustre ori alte obiecte suspendate.

În ghidul intitulat "Safe Quake", bucureştenii mai sunt învăţaţi să nu folosească în timpul cutremurului telefonul ori maşina pentru a nu îngreuna operaţiunile echipelor de intervenţie, să-şi păstreze calmul şi să se îndepărteze de oglinzi, ferestre, uşi şi pereţi exteriori, sobe sau mobilier înalt.

Dacă se află la volan în timpul cutremurului, oamenii sunt sfătuiţi să oprească cât mai repede cu putinţă şi să rămână înăuntrul maşinii.

În cazul în care sunt prinşi sub dărâmături, cetăţenii sunt sfătuiţi să-şi acopere gasul şi gura cu o batistă şi să lovească ritmic într-o ţeavă astfel încât echipele de interbvenţie să îi poată localiza. De asemenea, sunt sfătuiţi să nu ţipe pentru a-şi păstra energia.

În ghid se mai găsesc sfaturi pentru comportamentul de dinaintea cutremurului dar şi după acesta.

Mâine, la ora 10.00 oamenii sunt invitaţi să participe la Ziua Demonstrativă dedicată cetăţenilor bucureşteni, ce se va desfăşura în parcul Herăstrău, sub motto-ul - “Fii pregătit pentru cutremur”.

Activităţile principale vor viza informarea asupra riscurilor existente şi educarea cu privire la măsurile practice ce pot fi adoptate în cazul situaţiilor de urgenţă pentru reducerea vulnerabilităţilor, precum şi promovarea importanţei adaptării măsurilor la contextul social individual, pentru eficienţa maximă a acestora. În cadrul programului, se va prezenta şi tehnica de intervenţie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite