Bucureşti: Travaliu pentru indemnizaţia de creştere a copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerele mămici sunt nevoite să alerge cu acte aproximativ două săptămâni între locul de muncă şi primăria sectorului în care locuiesc sau în care au născut pentru a obţine indemnizaţia de creştere a copilului. Aceasta constă în 85% din venitul mediu net, calculat pentru ultimele 12 luni de muncă.

MAI CITIŢI:
Bucureşti: Drumul actelor pentru înmatriculare

După ce termină concediul maternal de 126 de zile, din care, indiferent de modul în care şi-l iau, trebuie să le rămână obligatoriu 42 de zile după naştere, mămicile trebuie să ceară angajatorului suspendarea Contractului Individual de Muncă (CIM).

De la primăria sectorului în care locuiesc sau cel în care au născut, mamele obţin un formular care trebuie completat de angajator. După ce primesc decizia de suspendare a CIM, formularul de la primărie completat de angajator cu adeverinţa de salariat şi adeverinţa de venit din ultimele 12 luni, pot depune în sfârşit dosarul. În afară de aceste acte, dosarul trebuie să mai conţină şi documentele de identitate ale celor doi părinţi şi certificatul de naştere al no-născutului.

Mamele trebuie să aştepte cel puţin trei luni de la depunerea actelor pentru ca primii bani să ajungă la ele. Avantajul este că vin grămadă toţi banii din lunile care au trecut de la depunerea actelor. Întârzierea aceasta e provocată de faptul toate dosarele depuse sunt administrate de o singură instituţie, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (ANPS). Primăriile de sector trimit către agenţie toate dosarele pe care le strâng într-o săptămână. Ulterior, toate deciziile sunt luate doar de această instituţie.

Sediul agenţiei din Bucureşti se află pe strada Hambarului Nr. 6, din sectorul 2 al Capitalei. Acolo se adresează toate mămicile din Bucureşti care au o problemă legată de indemnizaţia pentru creşterea copilului. Din acest motiv, cozile şi nebunia de la ghişeele de aici sunt nelipsite.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite