Bucureşti: Sute de instructori auto independenţi protestează în faţa Ministerului Transporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 700 de instructori cer Autorităţii Rutiere Române (ARR) anularea deciziei prin care li se interzice şcolilor auto să mai colaboreze cu ei.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto din România (SNIAR), Cornel Lipa, a declarat pentru Mediafax că protestele vor continua săptamâna viitoare când vor veni de trei ori mai mulţi instructori cu maşinile proprii, dacă reprezentanţii ARR nu vor soluţiona problemele. Acesta a adăugat că instructorii au fost ameninţaţi după intrarea în vigoare acestei decizii, adică 10 iunie, că vor primi amenzi de până la 60.000 de eli dacă sunt descoperiţi că profesează.  La protest participă instructori auto din Bucureşti, Galaţi, Cluj, Timişoara, Constanţa si Vâlcea.

„Nu ne tăiaţi mâinile, avem familii”

Protestatarii s-au prezentat în faţa Ministerului Transporturilor cu pancarte pe care au scris „Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit”, „notar =profesie liberală, avocat = profesie liberală, instructor auto autorizat=sclav”, „paznic - parc - 7,9 pe oră, instructor auto angajat - 5 sau 6 lei pe oră”, „Nu ne tăiaţi mâinile, nu ne exportaţi, avem familii”.

Iniţial traseul  marşului instructorilor auto a fost programat să se desfăşoare până la Guvern, însă acesta a fost anulat, deoarece s-au oprit la sediul ARR, care se găseşte la Ministerul Transporturilor, conform Mediafax. Aceştia vor sta aici până la ora 14.00.
Instructorii auto au anulat marsul care era programat pâna la Guvern, pentru că sediul ARR este la Ministerul Transporturilor, astfel încât  vor ramâne în aceasta locaţie pâna la ora 14.00.

„Suntem acuzaţi de ilegalităţi“

„Vrem să ni se respecte dreptul la muncă. De la 5 iunie ARR le-a interzis şcolilor de şoferi să mai colaboreze cu noi. Suntem acuzaţi că ne desfăşurăm activitatea ilegal, ceea ce nu este adevărat. Avem toate autorizaţiile necesare", a declarat, astăzi, pentru „Adevărul“, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Instructorilor din România filiala de Bucureşti, Vlad Lehaciu.

Un alt protestatar, un bărbat în vârstă de 41 de ani, a venit special de la Bacău pentru a-şi striga nemulţumirea. „Hoţii! Hoţii!“, striga bărbatul, în timp ce flutura pancarta sindicatului. „La mijloc sunt interesele şcolilor mari de şoferi. Au o înţelegere cu cei de la ARR", ne-a spus bărbatul.

Membrii SNIAR cer respectarea unui drept fundamental, prevăzut în Constituţia României, la art.41: „dreptul la muncă”, anularea, de urgenţă, a Dispoziţiei din 3 iunie, emisa de către ARR, prin care se interzice continuarea „temporară” a
activităţii instructorilor auto autorizaţi, urgentarea apariţiei normelor de aplicare a OUG nr. 74/2008, promulgată prin legea 218/2009, care reglementează funcţionarea instructorilor auto autorizaţi independenţi (PFA).


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite