Bucureşti: Toxicomanii de la Obregia, rămaşi pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei aproximativ 320 de dependenţi de heroină internaţi în centrul de dezintoxicare de la Spitalul Obregia vor rămâne fără tratament, ca urmare a închiderii temporare a secţiei.

Conducerea spitalului a luat această decizie după ce a primit de la Poliţia Capitalei informaţii cu privire la traficul de stupefiante care se desfăşoară în zonă.

„Acum două săptămâni am primit de la Direcţia de Combatere a Crimei Organizate o înştiinţare care demonstra, prin cifre, faptul că acolo se desfăşura un trafic de stupefiante dar şi de metadonă pentru că aceasta se administrează în formă solidă, şi nu lichidă“, ne-a declarat doctorul Dan Prelipceanu, directorul de Cercetare şi Dezvoltare al Spitalului. Doctorul a mai declarat că traficul s-a putut desfăşura şi pentru că personalul medical este insuficient. „Avem internaţi 320 de pacienţi, iar capacitatea noastră medicală, adică doctori asistente şi psihologi, este pentru doar 70 de pacienţi“, a mai declarat Prelipceanu.

Şase centre de tratament pentru 3.000 de drogaţi

Secţia urmează să se închidă la 1 noiembrie şi va fi redeschisă la jumătatea anului viitor. Până atunci conducerea spitalului speră să poată dubla personalul medical, iar metadona solidă să fie înlocuită cu cea lichidă, ca să nu mai poată fi traficată. Conducerea spitalului a dat asigurări că pacienţii care beneficiază acum de tratament vor fi preluaţi de alte centre, dar este cunoscut faptul că cele mai multe dintre acestea sunt supraaglomerate.

O statistică a Agenţiei Naţionale Antidrog arată că în Bucureşti sunt aproximativ 3.000 de dependenţi de heroină, iar cele şase centre de tratament existente pot interna doar 1.000 de pacienţi. Întreruperea tratamentului cu metadonă duce la sevraj, ceea ce înseamnă că mulţi dintre pacienţi se întorc la consumul de droguri. „Închiderea centrului este o greşeală. Consumatorii de droguri sunt marginalizaţi, nu se bucură de aceeaşi atenţie precum diabeticii, de exemplu, deşi se află în aceeaşi situaţie“, a declarat Pavel Abraham, fostul director al Agenţiei Naţionale Antidrog.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite