Bucureşti: Topul celor mai bogaţi bucureşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala concentrează aproape jumătate dintre românii bogaţi identificaţi de Forbes România pentru revista „500 miliardari“

Cei mai bogaţi 500 de milionari români identificaţi de Forbes România au pierdut, în total, pe parcursul unui an de zile, aproape 10 miliarde euro, cu alte cuvinte aproape un miliard de euro pe lună. Averea lor a totalizat 29 de miliarde de euro (cu 25% mai mică decât anul trecut), adică 21% din produsul intern brut al României (PIB) pe 2008.

În timp ce 314 milionari în euro au înregistrat pierderi în ultimul an, 86 dintre ei şi-au mărit averile. Alţi 88 au intrat pentru prima dată în acest clasament.

Ca şi anul trecut, Bucureştiul concentrează aproape jumătate dintre milionari, respectiv 218 de persoane (44% dintre poziţiile de pe listă), cu 18% mai mult decât anul trecut (204 persoane).


Locul 1: Dinu Patriciu are 2,2 miliarde euro
Vârstă: 59 de ani
Domeniu:Energie, imobiliar, media, IT




Dinu Patriciu ocupă pentru al doilea an consecutiv primul loc în topul miliardarilor şi are o avere mai mare cu 200 de milioane euro mai mult faţă de anul trecut. Îşi extinde afacerile continuu, intrând pe noi domenii, după vânzarea Rompetrol: bancar şi energii alternative. Va dezvolta în continuare proiectele imobiliare, media şi IT&C.

Locul 2 Forbes: Ioan Niculae are 1,2 miliarde euro
Vârstă: 55 de ani
Afaceri: Chimie, agricultură, comerţ exterior, imobiliare

image



Deţine pachetele majoritare la cinci combinate chimice şi este unul dintre marii întreprinzători din agricultură, prin intermediul companiei InterAgro, cel mai mare producător agricol intern. Pe lângă acestea, Niculae mai are participaţii într-o multitudine de firme, cu domenii de activitate foarte diferite, de la rafinării, hoteluri, restaurante, ferme, abatoare, consultanţă, imobiliare, firme de pază şi de protecţie, fabrici de panificaţie, până la fotbal.

Locul 3 Forbes: Ion Ţiriac are 850 - 900 milioane euro
Vârstă: 70 de ani
Domeniu: Auto, imobiliare, banking, asigurări




Averea i-a scăzut cu circa 100 milioane euro, pentru că o parte din businessurile sale sunt în domenii puternic afectate de criză (imobiliar şi auto). Pentru că a construit un holding integrat dar şi diversificat, în acelaşi timp, Ţiriac este pregătit acum să îl susţină, împreună cu asociaţii săi, printr-o puternică infuzie de numerar.

Locul 4 Forbes: Gabriel Popoviciu are 600 – 650 milioane euro
Vârstă: 50 de ani
Domeniu: Imobiliare, hoteluri, restaurante, comerţ



Deschiderea complexului comercial Băneasa Shopping City (evaluat la peste 500 de milioane de euro), în aprilie 2008 a dus la creşterea averii miliardarului faţă de anul trecut prin rulajul, de peste 100 milioane euro, realizat de la deschidere până în prezent.

image
image
image


Locul 6 Forbes: Radu Dimofte are 450 milioane euro
Vârstă: 50 de ani
Domeniu:Imobiliare, HoReCa


Companiile care deţin însemnate proprietăţi imobiliare sunt controlate indirect de cei doi oameni de afaceri, în acte figurând ca acţionari membri ai familiilor celor doi şi o serie de offshoruri. De exemplu, Practic S.A., care este controlată indirect de Dimofte, prin tatăl său (48,4%), şi de un offshore din Marea Britanie, International Business&Trading Corp. (32,1%), deţine un număr semnificativ de proprietăţi în cartiere din Capitală, precum Militari sau Drumul Taberei.

Locul 7 Forbes: Daniela Veronica Guşă Drăgan are 420 – 450 milioane euro
Vârstă: 36 de ani
Domeniu: Distribuţie GPL, mass-media, cultură, tipografii, imobiliare



Daniela Veronica Guşă De Drăgan, văduva unuia dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată în anii trecuţi la aproape un miliard de euro, a preluat conducerea grupului ButanGas încă de-acum opt ani. Dar businessul principal a scăzut anul trecut, în acord cu cel al întregii economii româneşti şi europene, ceea ce a determinat o deteriorare a cifrei totale a averii Drăgan.

Locul 9 Forbes: Sorin Ovidiu Vântu are 400 – 450 milioane
Vârstă: 53 de ani
Domeniu: Media, publicitate, imobiliare



Cifra de afaceri a trustului media, care include pe lângă diviziile de print şi online, posturile TV Realitatea TV, Romantica, The Money Channel şi radiourile Gold FM (fost Radio Total), Realitatea FM şi Radio Guerilla a fost pe anul trecut de 33 milioane de euro. Numai pe Realitatea TV pierderile s-au cifrat la 21 de  miloane de euro, de trei ori mai mari comparativ cu 2007, când pierderile s-au cifrat la opt milioane de euro. Compania lui Vântu a preluat şi pachetul majoritar al reţelei de publicitate indoor Monopoly Media.


image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite