Tomoaki Minoda stă cu obiectivul pe actorii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îi plac provocările şi nu se dă înapoi atunci când trebuie să se aventureze în necunoscut. A reuşit să îi fotografieze pe artiştii Teatrului Naţional, proiect care i-a adus şi colaborarea cu Dan Puric.

Tomoaki Minoda şi-a descoperit singur pasiunea pentru fotografie, iar din povestea pe care ne-a spus-o este o persoană care s-a aventurat în lume şi a reuşit să realizeze ceva chiar dacă a riscat.

„Nu îmi aduc aminte cu exactitate când am făcut prima fotografie, dar a fost când eram destul de mic“, a încercat Tomo să rememoreze cum a descoperit arta fotografică. De la vârsta de 14 ani  a început să fie tot mai interest de acest lucru, chiar dacă la început părea doar o joacă.

„Aveam în casă un aparat vechi de fotografiat al tatălui meu, aparat căruia puteam să-i schimb obiectivul. Am început să fotografiez cu el la întâmplare şi fotografiile au ieşit mai bine decât mi-am închipuit“, mărturiseşte el.

Cum a descoperit Bucureştiul

A vizitat Bucureştiul pentru prima dată în anul 1993 şi a continuat să vină în fiecare an ca turist, iar în urmă cu cinci ani s-a mutat aici definitiv.

„Am plecat de la Tokyo spre New York şi de acolo către Paris, cu avionul. Apoi, mi-am continuat călătoria cu trenul la Berlin şi în alte capitale din Europa de Est, cu destinaţia finală Istanbul. A fost o excursie de unul singur, fără să fi făcut măcar o rezervare“,  a povestit Tomo despre  cum a decurs prima sa călătorie spre Bucureşti.

„Îmi aduc aminte că m-am urcat noaptea în tren la Budapesta şi după-amiaza am ajuns la Gara de Nord. La acea vreme, Gara de Nord nu fusese încă reamenajată şi atmosfera nu era prea veselă. Prima mea impresie a fost că am ajuns într-un loc îngrozitor“, a spus fotograful.

Fotografii cu actorii Teatrului Naţional

Bucureştiul nu s-a dovedit tărâmul făgăduinţei, dar cel puţin i-a oferit ocazia lui Tomo să facă ce îi plăcea cel mai mult şi să continuie să lucreze ca fotograf liber-profesionist.

Şi cum lui Tomoaki îi place să se implice în proiecte inedite, a avut ideea strălucită de a imortaliza în fotografiile sale pe actorii Teatrului Naţional.

„Obişnuiam să ofer actorilor care îmi permiteau să le fac fotografii, în semn de recunoştinţă, fotografiile în format digital şi una imprimată pe hârtie“, a declarat Tomo. Ideea sa a prins contur, imaginiile fiind remarcate şi la scurt timp a primit propunerea de a organiza o expoziţie.

„Actorul Claudiu Bleonţ a fost atunci foarte drăguţ cu mine, iar Dan Puric este şi dumnealui unul dintre actorii pe care am avut onoarea de a-i fotografia pentru expoziţie“, a precizat Tomo.

Acesta a fost începutul unui nou drum pentru că Dan Puric a dorit continuarea colaborării prin realizarea de fotografii pentru cărţile pe care acesta intenţiona să le publice sau de la conferinţele pe care le ţinea. Recent, Tomo a făcut şi fotografiile pentru albumul „Royal Fashion“, spectacol regizat de Dan Puric.

Întrebări şi răspunsuri:
-Îţi place să faci fotografii prin Bucureşti?
-„Se poate spune că îmi place, dar regret că nu o fac mai serios. Mi se par interesante centrul vechi şi parcurile“, a declarat Tomo.
-Cum ai reacţionat când ai văzut dezastrul provocat de seismul şi tsunami în Japonia?
- „Din păcate, Japonia este o ţară unde se produc multe cutremure. Cel care s-a produs recent, a fost într-o zonă mult depărtată de localitatea mea natală, aşa că părinţii mei nu au fost afectaţi. Îmi pare foarte rău pentru cei care au murit, dar în faţa unor astfel de dezastre naturale, nimeni nu poate face nimic. Acum mă rog ca totul să revină la normal şi învăţămintele trase în urma pagubelor produse de cutremur şi valurile tsunami şă fie de folos pentru viitor“.

Ce-i place:
„Să citesc, să ascult muzică, să văd filme şi îmi plac excursiile. Se poate spune că îmi plac lucrurile care îmi satisfac curiozitatea intelectuală“, afirmă fotograful.

Ce nu-i place:
„Îmi displace să modific mult o fotografie în Photoshop, deoarece eu sunt fotograf şi nu operator Photoshop întrucât în Japonia acestea sunt considerate două meserii complet diferite“, a explicat Tomo.

Profil:
Născut: 4 octombrie 1967, Fukuoka, Japonia
Studii. Este absolvent al Cursului de Fotografie Comercială al Universităţii Politehnice din Tokyo
Familie. Are două surori

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite