Tinerii de altădată, într-o expoziţie la Palatul Şuţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziția din Piaţa Universităţii conține fotografii unicat din arhivele personale ale bucureştenilor. Evenimentul „Povestiri de Bucureşti ale Tinerilor Urbani de Altădată“ prezintă o altfel de Capitală, un oraş mai romantic în care bucureştenii se simţeau în siguranţă.

Expoziția „Tinerilor Urbani de Altădată“ a fost inaugurată şi poate fi văzută în următoarele două săptămâni pe gardul Muzeului Municipal  Bucureşti, Palatul Șuțu.

Totodată o parte din fotografii vor rămâne în următoarea perioadă și în sediul Centrului de Informare ONU pentru Româniade, unde accesul este liber.

Expoziția conține imagini unicat cu Bucureștiul vechi din arhivele personale ale persoanelor vârstnice și au fost strânse pe parcursul lunii trecute în cadrul campaniei „Poveștiri ale Tinerilor Urbani de Altădată“, inițiate de Apa Nova București și Primăria Muncipiului București, în parteneriat cu Centrul de Informare ONU pentru România şi „Adevărul“. 

Cum era cândva prin Bucureşti

Tinerii de altădată iubeau mult Bucureştiul, se distrau fără complexe şi erau deschişi la tot ce înseamnă dragoste şi veselie. Am descoperit magia oraşului de-atunci printr-o serie de întâmplări surprinse în fotografiile lui Edith Florian, acum în vârstă de 83 de ani şi Alexandriei Udroiu, de 74 ani.

Una dintre activităţile cele mai îndrăgite de tinerii urbani din Bucureştiul postbelic era mersul la plimbare prin centru unde erau cele mai interesante instituţii culturale, braserii, cafenele sau magazine.

Edith Florian se plimba deseori alături de amorezii săi din timpul gimnaziului şi de după terminarea şcolii. Implicit cu cel care urma să-i devină soţ, Alexandru Florian.

„Soţul meu purta o vestimentaţie creată după modelul celebrului muzician Sergiu Malagamba care a inspirat atunci tinerii din Bucureşti spre un stil excentric, cu pantofi înguşti şi tocuri înalte“, îşi aminteşte ea. O întâlnire romantică reuşită implica o plimbare prin Cişmigiu sau la Teatrul Naţional pe atunci, pe Calea Victoriei.

De partea celalată, Alexandrina Udroiu îşi aminteşte că, spre deosebire de azi, în jurul anilor ‘40, fetele se puteau plimba liniştite, pe bulevard, fără a exista pericolul ca cineva să se lege de ele.

După acceptarea unei invitaţii directe din partea unui băiat, urma întrevederea la Ceas, la Universitate, iar locul preferat de plimbare era Bulevardul 6 martie, Regina Elisabeta de astăzi.



București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite