Terorizaţi din nou de alunecările de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii din Roşia de Amaradia, judeţul Gorj, stau noaptea la pândă de teamă să nu se prăbuşească peste ei casele, din cauza ploilor abundente căzute în ultimul timp. Spectrul

Localnicii din Roşia de Amaradia, judeţul Gorj, stau noaptea la pândă de teamă să nu se prăbuşească peste ei casele, din cauza ploilor abundente căzute în ultimul timp.

Spectrul alunecărilor de teren ce-i ameninţă pe sătenii din Roşia de Amaradia cu prăbuşirea caselor au transformat viaţa oamenilor într-un adevărat coşmar. Primele ploi mai abundente din această vară au făcut deja ravagii în locuinţele lor. Pereţii caselor au început din nou să crape, iar oamenii se tem să nu retrăiască calvarul de anul trecut, când zeci de locuinţe au fost făcute una cu pământul de alunecările de teren.

Comuna gorjeană Roşia de Amaradia a cunoscut teroarea alunecărilor de teren în luna mai a anului trecut. Munca oamenilor de o viaţă a fost distrusă atunci în câteva ore, în urma dezastrului rămânând doar grămezi de moloz. În această localitate, aproape 200 de locuinţe au crăpături şi în prezent.
"Of, mamă! Este vai de noi că ne crapă pereţii din nou cu ploile astea", ni
s-a plâns Viorica Gulioiu, localnică din Roşia de Amaradia.

"Credeam că am scăpat"

După zile întregi de secetă, sătenii au început să privească ploaia ca pe un blestem care nu le mai dă pace: "Nu a plouat când a trebuit, în grădini nu avem nimic din cauza secetei, iar acum, după atâta ploaie, casele au început să ne crape din nou", ne-a spus, cu lacrimi în ochi, Georgeta Gogoşoiu. Localnicii se tem să nu se ducă din nou pe apa sâmbetei munca lor de reconsolidare a caselor: "A plouat foarte tare în ultimele două zile şi pereţii de la casa mea au început din nou să crape, după ce se oprise alunecarea şi credeam că am scăpat. În fiecare dimineaţă găsesc pământ pe jos, cum cade de pe pereţi, noaptea.

Îl adun cu mătura şi mă uit cum se dărâmă munca mea. Nu pot face altceva, numai Dumnezeu poate opri pământul să nu o ia la vale cu casă cu tot", ne-a spus şi Silvia Aniniş. Groaza alunecărilor de teren domneşte în majoritatea caselor din Roşia de Amaradia: "Când plouă, se aude cum trosnesc lemnele casei, iar într-o dimineaţă am găsit alte crăpături în pereţi. Îmi este groază, avem şi copii mici în casă. Ne este frică. Noaptea se aude cum crapă, pocnesc şi trosnesc lemnele şi zidăria. Este vai de capul nostru", ne-a declarat Maria Mâşu.
Cad şi casele recent construite

Ilie Sorin Aniniş şi-a construit casa acum patru ani. Din cauza precipitaţiilor însă, pereţii au început să crape: "Crapă din cauza ploilor şi terenului, aşa este în comuna noastră. Coşmarul alunecărilor ne bântuie noapte de noapte. Trebuie să stăm la pândă de multe ori, ca să nu cadă peste noi. Casa este construită de câţiva ani şi tot degeaba, am băgat ciment mult în ea, să fie rezistentă, dar… Se mai aude cum pocneşte peretele. Am mai pus proptele, degeaba însă. Vom fi înghiţiţi de pământ", ne-a spus, cu amărăciune, bărbatul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite