Terenurile Capitalei, investiţii ideale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcelele agricole au cel mai mare potenţial de creştere

Terenurile Capitalei costă mai mult de la o lună la alta. Numai în primele şase luni preţurile de pe piaţa imobiliară locală au avansat cu 20-30%, indică un studiu realizat de către compania imobiliară Colliers. Cea mai semnificativă majorare s-a înregistrat în cazul parcelelor de pământ din cartierele periferice, ca urmare a interesului în creştere al investitorilor pentru aceste zone. Nordul şi centrul deţin supremaţia în privinţa preţurilor. Până la sfârşitul anului, terenurile s-ar putea scumpi cu încă 10-20%.
Investiţiile în terenurile Capitalei continuă să fie o afacere bună pentru speculatorii din piaţa imobiliară. "Plasamentele în terenuri vor fi profitabile cel puţin în următorii trei-patru ani. Însă cel mai mare potenţial de creştere îl au terenurile agricole, care au preţurile mult mai mici comparativ cu cele din vestul Europei", a declarat, pentru Adevărul, analistul imobiliar Radu Zilişteanu.Cine a cumpărat la începutul anului parcele de pământ în zone ca Pipera, Titan, Progresului şi Rahova se poate considera un om câştigat. Potrivit unui studiu recent realizat de către compania Colliers, metrul pătrat de teren în aceste cartiere s-a dublat de la începutul anului. În aceste condiţii, în Pipera - o zonă care atrage ca un magnet proiectele imobiliare -, metrul pătrat s-a majorat de la 200-300 euro la 500-800 euro, în doar şase luni. "În 2006, piaţa terenurilor pare să se fi maturizat. Preţurile au început să devină imaginea cererii şi ofertei, spre deosebire de alţi ani, în care erau stabilite în funcţie de factori aleatori sau de informaţii inexacte deţinute de proprietari", se arată în studiul citat. Analiştii Colliers explică aceste creşteri prin prisma interesului investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte comerciale şi de locuinţe, mai ales că terenuri la preţuri accesibile nu se mai găsesc în acest moment decât în zone periferice. În schimb, centrul şi nordul Bucureştiului nu au înregistrat salturi spectaculoase în privinţa preţurilor terenurilor, nivelul fiind oricum ridicat. În acest moment, metrul pătrat variază între 1.000 şi 2.000 de euro. "Cu toate acestea, nordul s-a menţinut în topul preferinţelor investitorilor, unde au fost încheiate două tranzacţii-record, de opt şi patru hectare de teren, în Pipera şi Floreasca", se spune în raport.

În sud mai e pământ de cumpărat
Cele mai mici preţuri se înregistrează în partea de est şi de sud a Capitalei, unde valorile sunt cu 20-30% mai reduse decât cele din vest. Acesta este unul dintre motivele pentru care cel puţin sudul oraşului va suscita în continuare interesul cumpărătorilor de terenuri. "Parcelele din sud au cel mai mare potenţial de creştere, fiind cu mult rămase în urmă faţă de restul oraşului în privinţa preţurilor. Acelaşi lucru se poate spune şi în privinţa dezvoltării zonei", explică analistul Radu Zilişteanu.Până la sfârşitul acestui an, analiştii Colliers estimează un ritm mai lent de creştere a preţurilor terenurilor din Bucureşti, de 10-20%. Ei sunt de părere că evoluţia se va face în funcţie de succesul pe care îl vor avea proiectele apărute pe piaţă din punct de vedere al timpului de absorbţie, al preţului sau chiriei obţinute.

Informaţii despre piaţa imobiliară locală
Vreţi să vă cumpăraţi un apartament într-unul din cartierele moderne aflate în construcţie în Bucureşti? Aveţi de gând să faceţi investiţii în terenuri şi nu ştiţi care este cel mai bun plasament al momentului? Chiriile locuinţelor ori ale spaţiilor comerciale variază după reguli de nimeni cunoscute? Toate aceste informaţii, dar şi analize, şi comentarii asupra pieţei imobiliare bucureştene le veţi găsi, în fiecare zi de marţi şi vineri, în paginile specializate ale Suplimentului Bucureşti.

Spaţiile comerciale din Otopeni, adjudecate
Vodafone şi Carpatica Asig au câştigat licitaţiile pentru închirierea spaţiilor comerciale din noul corp de legătură dintre terminalele plecări şi sosiri ale Aeroportului Otopeni, a declarat Valentin Iordache, directorul Departamentului Relaţii Externe AIHCB. Spaţiile au avut ca destinaţie derularea activităţilor de comercializare produse şi servicii de telefonie mobilă, de comercializare poliţe de asigurări şi activităţi bancare. Nicio unitate bancară nu a participat la licitaţia pentru închirierea spaţiilor comerciale din corpul de legătură. Potrivit reprezentantului Aeroportului Internaţional "Henri Coandă", licitaţiile pentru spaţiile care nu au fost încă atribuite vor fi reluate pe 22 noiembrie. (S.S.)

Locuinţele noi încă îşi aşteaptă cumpărătorii
Mai puţin de jumătate din cele 3.000 de locuinţe disponibile în complexurile rezidenţiale noi din Bucureşti au fost vândute în primele şase luni ale anului, iar apartamentele şi vilele din imobilele vechi au consemnat peste 3.000 de tranzacţii, potrivit unui studiu realizat de compania imobiliară Colliers. "Din cele 3.000 de unităţi disponibile la vânzare în proiecte noi, aproximativ 1.400 au fost declarate vândute în primele şase luni. Acest număr este încă mic, dacă îl comparăm cu cel al apartamentelor din clădirile vechi vândute în prima jumătate a anului, estimat la peste 3.000 de unităţi", se arată în analiză. Garsonierele şi apartamentele cu două camere din proiectele noi au fost cel mai bine vândute, reprezentând mai mult de 70% din tranzacţiile încheiate în primul semestru pe acest segment. Raportat la locaţie, proiectele din zona de centru-nord a oraşului au fost cele mai atractive pentru cumpărători. Analiştii Colliers apreciază că evoluţia preţurilor a fost diferenţiată în funcţie de proiect, de numărul tranzacţiilor în cazul complexului respectiv, precum şi de strategia de vânzare. "Pentru a spori atractivitatea unui proiect, agenţii de vânzări folosesc diverse modalităţi de comunicare a preţurilor. De exemplu, dacă se aplică preţul la suprafaţa brută, şi nu la cea construită, valoarea finală pe metru pătrat pare mai mică", se explică în raport.În cazul unor proiecte, preţul a crescut cu 18% de la începutul anului sau cu 30% de la lansare, în 2005. La preţul final al locuinţelor se adaugă şi locul de parcare, care de obicei nu este inclus în preţul final. De obicei, cumpărătorul trebuie să plătească între 10.000 şi 14.000 euro, la care se adaugă TVA pentru un loc în garajul subteran, sau între 2.800 şi 8.000 euro plus TVA, pentru un loc exterior. Previziunile analiştilor arată că până la finele anului vor fi anunţate 10 proiecte, care vor creşte oferta de apartamente noi cu 3.000 de unităţi, în prima fază de construcţie. La livrarea integrală, noile ansambluri vor însuma aproape 8.000 de unităţi. Proiectele vor acoperi majoritatea zonelor semicentrale şi periferice din întreaga Capitală. Evoluţia vânzărilor din primele şase luni ale anului arată că până la sfârşitul anului ar putea fi vândute între 3.000 şi 5.000 de locuinţe noi. Analiştii anticipează că majorarea preţurilor va avea, în a doua jumătate a anului, un ritm mai lent, în principal ca urmare a creşterii semnificative a ofertei. Conform Colliers, avansul mediu al preţurilor locuinţelor dintr-un ansamblu rezidenţial se va plasa, pe parcursul întregului an 2006, la circa 15%.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite