Tepele imobiliare, "afacere" în plină dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

persoane care să aibă grijă de ei în schimbul chiriei. De astfel de anunţuri profită cel mai des infractorii. Aceştia, sub pretextul obţinerii vizei de flotant, cer gazdelor actele de

persoane care să aibă grijă de ei în schimbul chiriei. De astfel de anunţuri profită cel mai des infractorii. Aceştia, sub pretextul obţinerii vizei de flotant, cer gazdelor actele de proprietate ale imobilelor, pe care le falsifică şi le utilizează în scopul vânzării.
O altă metodă, prin care infractorii abuzează de buna-credinţă a persoanelor de vârsta a treia, este cea de obţinere, în diverse contexte, a semnăturii "în alb" de la proprietar, în baza cărora escrocii întocmesc procură prin care pretind că au fost mandataţi să vândă locuinţa, sau, după caz, terenul cu pricina. La astfel de activităţi se pretează şi unii notari, care le oferă bătrânilor un precontract pentru semnare, după care le pun în faţă mai multe acte, iar oamenii semnează fără să le mai citească. Din nefericire, după încheierea formalităţilor, proprietarii sunt obligaţi să părăsească locuinţa. Înşelăciunile pot veni însă şi din partea proprietarilor, care închiriază spaţii imobiliare fără să încheie contracte. Aceştia cer chiriaşilor bani, în avans, de chirie, garanţia şi suma necesară taxei de timbru pentru încheierea contractului. Nu numai că nu va face acel contract, dar dacă vei vrea să pleci înainte de a trece perioada pentru care ai plătit avansul, banii vor fi cu siguranţă pierduţi. Cel mai probabil, proprietarul va veni cu o "tentativă" de contract, semnat cu numele chiriaşului, destul de citeţ, iar numele lui, indescifrabil. Chiriaşul va avea o mare surpriză să afle că este părtaş la infracţiunea de evaziune fiscală. Suma pe care a dat-o proprietarului nu este trecută în întregime pe contract. Spre exemplu, în loc să fie trecută suma de 200 euro, pe contract nu figurează decât 200 RON. Acesta nu va oferi detalii chiriaşului şi îi va spune că, dacă vrea să treacă toată suma în contract, va fi nevoit să plătească la Administraţia Financiară, în întregime, impozitul. Acest gen de înşelăciuni nu sunt atât de mediatizate, deşi peste 50 la sută din cei care oferă spre închiriere camere, garsoniere, apartamente sau case "omit" să declare, în întregime, veniturile pe care le câştigă de pe urma acestor activităţi. Mai mult, mafia imobiliară se întinde şi asupra terenurilor. În luna aprilie, poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au reţinut un individ care, în perioada noiembrie 2005-ianuarie 2006, folosind o identitate falsă, a vândut un teren, din sectorul 1, cu suma de 30.000 euro. Un alt exemplu, tot în luna aprilie, când poliţiştii au prins în flagrant un alt bucureştean, care s-a prezentat la un birou notarial, în vederea încheierii unui contract de vânzare-cumpărare pentru un teren, cu o carte de identitate falsă. Acesta, folosind actele de proprietate ale terenului şi cartea falsă de identitate, a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu o firmă, primind un avans de 90.000 euro, din preţul stabilit de 1.800.000 euro.

Măsuri de prevenire:
* verificarea cu atenţie a tuturor documentelor ce fac obiectul tranzacţiei, inclusiv al actelor de identitate;
* să se solicite relaţii de la vecinii proprietăţii despre deţinătorul acesteia sau eventuale litigii avute cu terţe persoane ;
* întocmirea actelor de vânzare-cumpărare sau a precontractelor se va face numai în cadrul cabinetelor notarilor publici, urmând ca semnarea acestora să se facă numai după citirea cu atenţie.
În conformitate cu art. 215, alin.1, C.P., înşelăciunea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani, iar dacă fapta este săvârşită prin folosirea altor mijloace frauduloase, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite