„TeleEnciclopedia" împlineşte 45 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai logevivă emisiune a Televiziunii Române îşi serbează astăzi ziua. Civilizaţiile străvechi, ecosistemele, vieţuitoarele, ştiinţa şi artele au fost şi rămân subiectele emisiunii de la TVR pe care le descoperiţi în fiecare sâmbătă, de aproape jumătate de veac.

În anii dominaţi de cenzură, „TeleEnciclopedia" a oferit acelei societăţi o cale de a visa, de a „evada". Toţi cei care aveau un televizor în casă porneau în călătorii imaginare: luau parte la safari, explorau jungla amazoniană, ori recifele de corali. Înainte de 1990, telespectatorii se „hrăneau" cu informaţiile şi imaginile documentarelor. „Oamenii îşi făceau programul în funcţie de ora ei de difuzare! În anii '80, presiunea apei la etajele superioare ale blocurilor era destul de scăzută. Nefericiţii locatari puteau face baie, ori spăla rufe, doar când se transmiteau meciuri, Dallas şi... TeleEnciclopedia!", spun producătorii emisiunii.

Bufniţa a fost interzisă
În 1965, Octavian Paler, directorul Televiziunii, a venit cu ideea unui astfel de program. Realizatorii s-au lovit de cenzură şi, astfel, programarea unui material despre bufniţă a provocat furie la nivel înalt. În cercurile de apropiaţi, Elena Ceauşescu era poreclită „bufniţa", aşa că lor li se părea că aluzia este evidentă. Atunci emisiunea a fost întreruptă două luni. A fost singura dată. Scrisorile telespectatorilor i-au convins pe cei din partid să renunţe la restricţie. Producătorii vorbesc şi de faptul că era interzis total orice referire la nuditate, mustăcioşi, pletoşi, săruturi, religie, ori bunăstarea societăţii occidentale.

„Domnule Pittiş, v-am văzut vocea la televizor!"
Neuitatul Florian Pittiş, Adela Mărculescu, Irina Petrescu, Sanda Ţăranu, Ruxandra Sireteanu (prima voce feminină a TeleEnciclopediei), Lucia Mureşan, Mihai-Gruia Sandu, Carmen Movileanu, George Oancea, Traian Stănescu, Ion Caramitru sunt câteva nume ce au însoţit imaginile de-a lungul acestor ani cu informaţii şi amănunte pe care telespectatorii le-au „devorat". Posesorii „vocilor-vedetă" erau opriţi pe stradă de admiratori. Lui Florian Pittiş cineva i-a strigat: „Să trăiţi, domnule Pittiş! V-am văzut vocea la televizor, la TeleEnciclopedia!".

În toţi aceşti ani, emisiunea Televiziunii Române şi-a schimbat genericul, dar muzica lui a rămas aceeaşi. Melodia care anunţă începutul şi sfârşitul a fost realizată de Nicolae Kirculescu, fiind reorchestrată acum de compozitorul Petru Mărgineanu. Realizatorii programului de sâmbătă, de la ora 17.35, spun că pregătirea unui episod durează cam o săptămână. Majoritatea documentarelor aparţin BBC, dar şi televiziunilor franceze sau germane. Producţiile româneşti sunt rare, iar TVR plăteşte pentru achiziţia reportajelor 600 de euro pentru o ediţie.

Să ne reamintim!
Prin 1988 - 1989, programul TV obişnuit arăta astfel: ora 19.00 - Telejurnal; ora 19.30 - Omagiu Conducătorului Iubit (documentar - parţial color); ora 20.00 - Cântare Patriei (spectacol muzical-literar-coregrafic); ora 21.45 - Telejurnal; ora 22.00 - închiderea programului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite