Teatrul de Hemoficţiune din Barcelona ajunge la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Hemoficţiune se va desfăşura între 24 şi 30 mai, la Bucureşti. Pentru prima dată, Teatrul de Hemoficţiune din Barcelona oferă spectacole şi în România.

La eveniment vor participa Juan Trigos şi Lorenzo Mijares, fondatori ai curentului de "hemoficţiune", o literatură de avangardă, care alătură grotescul cu umorul.

Spectacolele din România sunt organizate de reprezentantul Teatrului de Hemoficţiune în România, Horia Barna, fostul director al Institutului Cultural Romând din Madrid.

La Bucureşti, spectacolele vor avea loc la 24 mai (Teatrul Green Hours), 27 mai (Romexpo, Pavilion C6, Bookfest 2011) şi 30 mai (Teatrul Green Hours).

La Romexpo va avea loc, la data de 27 mai, o conferinţă cu echipa Teatrului şi cu participarea dramaturgului Juan Trigos. Spectacolele vor fi prezentate în versiune originală, în spaniolă, cu supratitrare în română (Green Hours) şi traducere simultană (Romexpo).

În zilele de 24 şi 30 mai, de la ora 20.00, va fi prezentat spectacolul "Contra-Subiect" de Juan Trigos, un one-man-show cu Lorenzo Mijares. După spectacole publicul va putea asista la un dialog cu dramaturgul şi regizorul-interpret Lorenzo Mijares.

La 27 mai, de la ora 18.15, în cadrul târgului de carte Bookfest, va avea loc dezbaterea "Hemoficţiunea - o avangardă literar-artistică postmodernă", la care vor participa Juan Trigos (scriitor şi dramaturg, Mexic/SUA), Lorenzo Mijares (regizor şi actor, promotorul Festivalului Internaţional al Teatrului de Hemoficţiune) şi Horia Barna (moderator, traducător).

Hemoficţiunea deschide porţile către cunoaşterea intimă a cititorului sau spectatorului adult, cel care este în stare să-şi contemple propriile abisuri. Este o literatură gravă, care indică drumul către ieşirea din balamucul cotidian. Convenţionalul este depăşit pentru a intra în situaţii extreme, realităţi inventate, ficţiuni "sângeroase" care par nişte jocuri, dar în care profunzimea spirituală este luminată de experienţă, se mai spune în comunicat.

Teatrul de Hemoficţiune are reprezentaţi în Spania (directorul pentru Madrid fiind jurnalistul român Fabianni Belemuski), Italia, Statele Unite, Mexic şi Italia.

Teatrul de Hemoficţiune a fost înfiinţat în anul 2000, la Barcelona, de Lorenzo Mijares, regizor şi actor, care este considerat un pioner pe plan mondial în câmpul hemoficţiunii.

Prima sa operă pusă în scena a fost "Lasă-mă să te omor ca să văd dacă mi se face dor de tine" de Juan Trigos şi de atunci, a jucat, produs şi regizat zeci de piese de hemoficţiune, pe toate continentele, în peste 800 de spectacole.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite