Taţii detectivi, "la vânătoare" de elevi chiulangii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva tătici bucureşteni sub acoperire, înscrişi în Asociaţia Naţională a Taţilor din România veghează gratis asupra copiilor altora. Elevii care sunt certaţi cu şcoala sunt urmăriţi şi fotografiaţi, cu acordul părinţilor, după care sunt introduşi într-un program de consiliere psihologică pentru a fi ajutaţi.

La 15 ani, Andrei chiulea de la şcoală şi lua note din ce în ce mai mici. În loc să frecventeze cursurile, băiatul a preferat alcoolul şi plantele etnobotanice în compania unui anturaj dubios. Pentru a face rost de bani pentru vicii, tânărul a început să vândă obiectele din casă sau să le amaneteze. În disperare de cauză, fiindcă nu ştiau ce se petrece cu copilul lor, părinţii au apelat la Asociaţia Naţională a Taţilor din România.

Astfel, au pus la dispoziţia tăticilor-detectivi informaţii şi fotografii cu băiatul lor, precum şi programul acestuia de la şcoală. După aproximativ două luni de monitorizare, taţii undercover au dat părinţilor dovezile cu băiatul lor care consumă alcool şi se droghează. Băiatul este în prezent sub consiliere psihologică.

Cei zece tăticii-detectivi, majoritatea aflaţi la vârsta pensionării, au avut profesii dintre cele mai variate: contabili, ingineri, poliţişti, sau au lucrat în Serviciul Român de Informaţii.

Asociaţia taţilor de pe strada Bărbat

Prin programul “Ce face copilul meu?”- www.cefacecopilulmeu.ro, ei se ocupă de urmărirea unor astfel de elevi ca Andrei, cu scopul de a-i ajuta. Nu orice părinte poate solicita însă sprijinul taţilor-detectivi. Condiţia este ca el să nu fi exercitat acte de violenţă în familie şi să devină membru al organizaţiei neguvernamentale, ce are sediul pe strada Voievod Bărbat din sectorul 2 al Capitalei. În plus, părinţii trebuie să completeze un formular în care acceptă ca elevul respectiv să fie monitorizat.

„Avem discuţii cu Jandarmeria pentru un parteneriat. De pildă, când vom prinde un elev care apelează la un dealer de droguri, aşa cum s-a mai întâmplat, să intre jandarmii pe fir. Sperăm să avem şi cu inspectoratul şcolar şi cu fundaţiile din educaţie o colaborare, fiindcă noi într-adevăr facem ceva concret şi oferim ajutor copiilor. De asemenea, avem nevoie şi de ajutorul unor sponsori, fiindcă toată activitatea o fac membrii noştri din buzunarul propriu”, a spus preşedintele asociaţiei, Costin Jugurică.

Iniţiativa- susţinută de părinţi, criticată de elevi

Dacă unii dintre părinţi consideră că monitorizarea le încalcă dreptul elevilor la intimitate, alţii sunt de părere că este soluţia ideală pentru a fi la curent cu ce fac elevii. „Mă gândesc să apelez şi eu la această organizaţie. Băiatul meu are note din ce în ce mai proaste şi absenţe şi vreau să ştiu ce face şi în compania cui îşi petrece timpul în care ar trebui să fie la şcoală”, a spus mama unui elev în vârstă de 14 ani, elev la o şcoală din sectorul 5.

 Nu de aceeaşi părere sunt şcolarii. “Nici nu-mi pot imagina aşa ceva! Cum să fiu urmărită?! Aceşti taţi probabil că nu au cu ce să-şi ocupe timpul. Să aibă grijă de copiii lor, nu de a-i altora! Iar părinţii care apelează la ei fac o mare greşeală. Ar trebui să ofere personal ajutor copiilor, nu să apeleze la străini”, e de părere Maria, elevă la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din sectorul 6.

Într-o jumătate de an, de când au iniţiat acest program, taţii au adus pe drumul cel bun 11 copii certaţi cu şcoala.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite