Bucureşti: Bogdan Tătăroiu, de profesie, olimpic la informatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima olimpiadă de informatică la care a participat a fost cea din clasa a V-a. După şapte ani a reuşit să devină cel mai bun informatician din lume.

Pasiunea pentru informatică şi-a descoperit-o când nu avea mai mult de 11 ani. „Din clasa a cincea a început să-mi placă informatica. La început, am fost la un cerc de pregătire de informatică cu domnul profesor Dan Grigoriu, iar apoi m-am înscris la un club de informatică, numit «Cygnus Computer»,  pe care l-a condus doamna profesoară Mariana Kisch.
Acolo am învăţat informatică la început, apoi am lucrat, în mare parte, cu Internetul“, povesteşte Bogdan.

Mai citeşte şi:
Andrei Gheorghe a creat o poezie folosindu-se de Twitter
Luciana Grosu, tânăra poetă îndrăgostită de fantastic
Alina Stoica face broşe din nasturi şi din lut polimeric

Ayiana Lee Anderson, o mică Beyonce cu origini româneşti
Elisabeta Pricop, ucraineanca îndrăgostită de graiul românesc
Petre Flueraşu, bucureşteanul care scrie poezie japoneză
Mihaela Georgescu- până la 22 de ani a fost numai şefă
Vicenţiu Ciorbaru a fost premiat de NASA pentru o staţie pe Lună

Care este cel mai bun?

Şi pentru că pasiunea pentru tot ce ţine de calculator trebuia să prindă contur şi după orele de clasă, Bogdan a început să frecventeze Cercul de informatică de la Liceul „Tudor Vianu“.

Aici se strângeau aproape toţi colegii să de la şcoală şi începea o întrecere „informatică“ pentru a demonstra care este cel mai bun.. „Eram vreo15 elevi şi ne întâlneam o dată pe săptămână, după ore. Domnul profesor Dan Grigoriu ne dădea câteva probleme de rezolvat, iar noi ne întreceam ca să vedem care dintre noi le face primul“, a explicat elevul pasionat de informatică.

De la celălalt mentor al său, doamna profesoară Mariana Kisch, a reuşit să dobândească alte cunoştinţe necesre într-o competiţie internaţională de informatică.

S-a pregătit alături de alţi olimpici
La Liceul Internaţional de Informatică (International Computer High School of Bucharest), Bogdan a continuat studiul pentru a reuşi să se impună în olimpiadele naţionale şi internaţionale.

„La liceu m-am pregătit cu foşti olimpici internaţionali, precum Mugurel Ionuţ Andreica, Mircea Paşoi, Silviu Gănceanu, Andrei Grigorean“.

Studiul intens a dat rezultate, iar medaliile la olimpiadele naţionale şi internaţionale au început să curgă. La Olimpiada Internaţională de Informatică a obţinut trei medalii: aur în 2009, bronz în 2008 şi argint în 2007, la Olimpiada Central Europeană de Informatică a câştigat două medalii de argint, la Olimpiada Balcanică de Informatică din 2007 a luat medalia de argint. La Olimpiada Naţională de Informatică la care a participat încă din clasa a cincea, a obţinut de patru ori premiul I.

Profesorul de pe site
O altă modalitate de pregătire pentru olimpiade a fost site-ul www.infoarena.ro. Bogdan a rezolvat astfel toate problemele de informatică elaborate de generaţiile trecute de olimpici, iar când a început să capete experienţă a postat la rândul său trei probleme.

În plus pe siteul său favorit sunt concursuri online de programare, ştiri şi articole despre informatică.
În ceea ce priveşte viitorul, Bogdan nu este sigur ce facultate vrea să urmeze şi nici nu ştie dacă va pleca la o facultate de prestigiu din afara ţării. Deocamdată se gândeşte să termine liceul.

Profil
Nume: Bogdan-Cristian Tătăroiu
Născut: 24 decembrie 1990, Bucureşti.
Studii: Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti.
Familie: Are un frate mai mare, Răzvan, care a fost olimpic internaţional la fizică.
Experienţă:
La Olimpiada Internaţională de Informatică a obţinut medalia de aur în 2009, medalia de bronz în 2008 şi medalia de argint în 2007.
La Olimpiada Central Europeană de Informatică a obţinut două medalii de argint, prima în 2008, la Dresden (Germania), iar a doua în 2009, la Târgu-Mureş.
La Olimpiada Balcanică de Informatică de la Chişinău, Moldova, din 2007 a obţinut medalia de argint.
La Olimpiada Naţională de Informatică a obţinut de patru ori premiul I, în clasele a şaptea, a noua, a zecea şi a unsprezecea, şi premiul III în clasa a opta.

Ce-i place
„Îmi place să mă uit la filme cu prietenii şi să merg la biliard cu ei. „Am urmărit serialul «Prison Break», care s-a terminat între timp, dar îmi place şi serialul de dramă «House M.D.»“, spune Bogdan.

Ce nu-i place
„Există o concepţie, conform căreia olimpicii ar trebui să se ducă în străinătate dacă vor să se realizeze şi să devină cineva... Nu-mi place această idee“, a încjeiat Bogdan.

Întrebări şi răspunsuri:


Ce te-a atras la informatică?
Era un domeniu nou şi mi se părea foarte practic, spre deosebire de altele. Îmi place că este un domeniu exact şi că evaluarea este foarte obiectivă. Soluţiile la problemele de informatică sunt rulate pe nişte teste şi obţii un punctaj în funcţie de câte teste iei. În aceasta constă obiectivitatea.

Cum te-ai relaxat după Olimpiada Internaţională de Informatică de anul acesta, din Bulgaria?

Am fost la Aqua Park în Bulgaria, la carting şi chiar la mare într-o zi, deoarece probele au avut loc în două zile, câte cinci ore pe zi, în care trebuia să rezolvăm patru probleme.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite