Târgul de pâine, serbat cu plăcinte, sarmale şi vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

costume specifice zonei lor, unii cântând la fluiere, alţii arătându-le vizitatorilor cum se fac opincile sau mărgelele, totul învăluit în miros de sarmale, de pâine proaspătă şi de vin.

costume specifice zonei lor, unii cântând la fluiere, alţii arătându-le vizitatorilor cum se fac opincile sau mărgelele, totul învăluit în miros de sarmale, de pâine proaspătă şi de vin. Aceasta a fost atmosfera de la Târgul de pâine, care a avut loc, weekendul trecut, în Parcul Naţional din Capitală.
Bucureştenii veniţi la târg au avut ocazia nu numai să cumpere diverse obiecte tradiţionale, dar şi să guste bucate din diferite zone ale ţării. Sarmalele pregătite de gospodine din Maramureş, cu multă carne şi condimente, au avut mare succes în rândul vizitatorilor, care au stat la coadă ca să primească o porţie. La fel de lăudate au fost şi plăcintele pădureneşti. "Se fac din aluat cu scrob (umplutură - n.r.), care e cu brânză dulce, ouă şi smântână.
Aluatul se lasă cam 30 de minute la dospit, iar în timpul ăsta noi plămădim scrobul. Apoi se pune pe jar, în untură şi când îi gata se presară zahăr pe deasupra", ne-a explicat Daniela Rădoane, o gospodină din localitatea Feregi, ţinutul Pădurenilor, judeţul Hunedoara. Vizitatorii priveau încântaţi cum câţiva gospodari din ţinutul Pădurenilor băteau grâul, în timp ce unii cântau la fluier, iar femeile pregăteau de zor plăcintele. "De 26 de ani mergem prin ţară ca să transmitem obiceiurile Pădurenilor", ne-a zis nea Miron Munteanu. Bucureştenii au putut vedea şi cum se face pâinea oltenească în ţest. La târg au mai fost prezenţi şi o serie de producători de vin din ţară şi din Republica Moldova.
Dacă femeile au fost atrase de modul în care se găteau bucatele, bărbaţii au pierdut mult timp în faţa corturilor cu vin. Au putut gusta şi cumpăra vin vărsat sau îmbuteliat, ca Merlot, Fetească Albă, Fetească Neagră, Pinot Noir şi Cabernet Sauvignon. Cel vărsat s-a vândut cu 4.5 RON/litru, iar cel îmbuteliat a costat între 8 şi 15 RON/sticla. Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a venit şi el la târg, s-a plimbat printre meşteri, a copt pâine şi a avut grijă să rumenească bine colacii secuieşti.
şi viceprimarul Capitalei, Ludovic Orban, a venit, ieri, cu familia la târgul din Parcul Naţional. Tot ieri era aşteptat la eveniment şi preşedintele ţării, Traian Băsescu.

Colac pentru mire, pupăză pentru nuna mare şi potcoave pentru noroc în casă
Peste 100 de meşteri populari din toate zonele etno-folclorice ale ţării au venit la ediţia a şasea a târgului. Producătorii de pâine din Republica Moldova au adus diverse produse, fiecare cu un model aparte şi cu o anume semnificaţie. Colacul de mire, care se rupe când mirele trage cu arcul deasupra casei, pupăza pentru nuna mare, colacul de oaspeţi şi scara vieţii care se dă la înmormântări. Păpuşile confecţionate din sârmă şi îmbrăcate în costume populare au fost atracţia copiilor, ca şi potcoavele adevărate îmbrăcate în sfoară de cânepă. "Sunt decorate cu flori din foaie de pănuş", ne-a spus Elena Nencov din Curtea de Argeş. Dacă ţăranii îi atrăgeau pe clienţi cu portul tradiţional, cei care nu purtau iţari sau ie îşi ademeneau muşteriii într-un alt mod. "Hand made de mână şi un remember de amintire de neuitat", îşi lăuda un comerciant bucureştean marfa. Târgul de pâine s-a încheiat, ieri, cu recitaluri susţinute de ansambluri folclorice.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite