Sute de medici nu mai dau consultaţii gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din aproape 900 de medici de familie şi alţi 600 de specialişti care au avut în 2009 contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti (CASMB), peste 200 au renunţat la banii de la stat.

Asta înseamnă că doctorii respectivi nu mai consultă gratuit pacienţii, ca apoi să aştepte decontarea serviciilor de la buget. Ei au preferat să treacă complet în sistemul privat, să aibă preţuri pentru orice serviciu sau chiar să închidă cabinetul.

“Noi nu putem să-i obligăm să semneze contracte cu noi. Nu ştim care sunt cauzele”, ne-a spus Cristina Călinoiu, purtătoarea de cuvânt a CASMB.

Surse din cadrul aceleiaşi instituţii spun că numărul medicilor care au renunţat să mai consulte gratuit a ajuns chiar şi la 25%, urmând ca majoritatea doctorilor să le urmeze exemplul. Reacţia cadrelor medicale vine ca un protest faţă de noul contract-cadru pe care ar urma să-l semneze peste două luni cu CASMB.

Medicii spun că nu mai vor să continuie contractele cu Casa deoarece banii sunt puţini şi nu li se decontează la timp. “Noi suntem obligaţi să facem o grămadă de drumuri la Casă, să semnăm hârţogăraie peste hârţogăraie, iar contractul nu face decât să te limiteze. Nu ai voie să consulţi mai mult decât este prevăzut, iar sumele alocate pe pacient sunt prea mici pentru a acoperi costurile reale. Unii, care au curaj, au preferat să să se privatizeze complet şi să nu mai depindă de nimeni. Preţurile în privat nu sunt reglementate, se poate face şi profit”, ne-a spus dr. Sandra Adalgiza Alexiu, reprezentanta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite