Bucureşti: Suntem cobai pentru vaccinul împotriva gripei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaccinul care ar trebui să ne salveze de pandemie nu este şi nu poate fi testat pe copii sau pe femei gravide. Unii medici spun că vaccinul poate avea efecte adverse, mai ales în cazul celor care care au făcut deja vaccin contra gripei sezoniere.

În graba de a rezolva criza gripei porcine, Institutul Cantacuzino este presat să scoată pe piaţă, la sfârşitul acestei luni, un vaccin antigripal despre care specialiştii spun că nu este testat suficient. Campania de vaccinare a populaţiei este programată să înceapă la data de 26 noiembrie.

Bucureşti: Gândaci pe aluat şi tăvi de pâine pe post de scrumieră

UPDATE 1:
Un nou caz de gripă porcină în Capitală

Reportaj: Discriminaţi din cauză că în şcoala lor este un caz de gripă porcină

Panică: De teama gripei porcine părinţii nu şi-au lăsat copiii la şcoală

„Vaccinul împotriva gripei porcine nu a fost testat încă pe copii şi, probabil, nu va putea fi aplicat acestora până în ianuarie 2010”, a declarat la Realitatea FM preşedintele Comisiei de Sănătate, Rodica Nassar. Ea a spus că ar fi nevoie de aproximativ 300 de copii pe care să fie testat vaccinul.


Nimeni nu riscă sănătatea copilului

Mai mult decât atât, unii medici spun că acest vaccin nu are cum să fie testat nici pe copii, nici pe femei însărcinate. “Testele se fac pe animale şi nu pe oameni, mai ales când este vorba despre copii sau femei însărcinate. În cele două categorii nu există voluntari şi nici nu vor fi pentru că nimeni nu riscă sănătatea copilului sau a viitorului copil pentru a face un astfel de test”, a spus Dănuţ Fleacă, medic generalist.

Părerile medicilor sunt însă împărţite chiar şi cu privire la utilitatea unui astfel de vaccin. “De mii de ani se moare din cauza gripei de orice tip. De fapt se moare din cauza complicaţiilor în cazul unui organism şubred. Eu nu sunt de acord cu vaccinarea împotriva oricărui tip de gripă. Cred că o alimentaţie corectă şi vitaminele sunt adevăratul vaccin”, a spus unul dintre virusologii din Capitală.


Nu se ştie ce efect va avea dubla vaccinare

Constroversatul vaccin poate reprezenta un pericol, spun unii medici, şi pentru că în acest moment se desfăşoară o altă campanie de vaccinare, împortiva gripei sezoniere. “Nu prea înţeleg cum o să facem noi un vaccin împotriva gripei sezoniere şi apoi un alt vaccin împotriva gripei porcine, peste trei săptămâni. Suprapunem vaccinurile fără să ştim dacă mixarea lor are efecte adverse”, a mai spus virusologul.

Măştile şi soluţiile de dezinfectare sunt alte elemente care generează confuzie, atât în rândul populaţiei cât şi printre medici. “Măştile trebuie purtate de cei care au gripă, iar spălarea pe mâini tradiţională este suficientă”, a adăugat specialistul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite