Studenţii români vor ajunge pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de tineri  de la Universitatea Bucureşti şi Politehnica lucrează la doi sateliţi care vor fi trimişi în spaţiu în 2014. Agenţia Spaţială Europeană a inclus, în premieră pentru România, două universităţi din Bucureşti pe lista centrelor de cercetare care vor lucra la sateliţii ESMO şi ESEO.

Este pentru prima dată când instituţii din România sunt implicate la un asemenea nivel într-un proiect al agenţiei spaţiale. Studenţi români au reuşit să demonstreze că lipsa infrastructurii şi experienţei României în domeniul spaţial nu se poate rezuma doar la culegerea datelor de la sateliţi, ci chiar putem contribui la crearea unora care să ajungă pe Lună. Astfel, un grup de tineri ai Facultăţii de Fizică de la Universitatea Bucureşti a fost desemnat să se ocupe de satelitul ESMO (European Student Moon Orbiter), în timp ce studenţii de la Politehnică vor lucra la satelitul ESEO (European Student Earth Orbiter). 

Coordonaţi de specialişti de la Agenţia Spaţială

Proiectul ESMO constă în construirea în întregime a unui satelit, proiect în care mai sunt implicate 17 universităţi din zece ţări din Europa. Acesta va fi lansat ca să orbiteze Pământul timp de 10 luni. La bordul satelitului vor fi mai multe experimente, însă echipa de la  Bucureşti este responsabilă de „Radiation Monitor Payload”, adică un experiment menit să măsoare doza de radiaţie din spaţiu (orbita Pământ-Lună).

„Trebuie să construim de la zero un detector, să-l testăm şi apoi să-l integrăm în satelit“, explică Mădălina Badea, una dintre studentele de la Facultatea de Fizică implicată în acest proiect.

 În momentul de faţă, tinerii sunt în faza de simulări teoretice şi caută cele mai bune configuraţii de design şi de componente care să îndeplinească toate condiţiile impuse de standardele ESA (European Space Agency – Agenţia Spaţială Europeană).  Ei ţin în permanenţă legătura cu specialiştii  şi au organizat deja întâlniri în Anglia şi Olanda. „Fiecare echipă are un mentor, un angajat ESA, cu care comunică mai des şi care ne ajută dacă avem probleme. Comunicarea dintre echipe este esenţială în reuşita proiectului, să ne ţinem la curent cu progresel,e ca apoi să poată fi corelate“, a mai spus Mădălina.

Satelitul va „muri“ în şase luni

De cealaltă baricadă, studenţii de la Politehnică se vor ocupa de partea de structură a satelitului ESEO. Acesta va fi primul satelit educaţional care va orbita în jurul Lunii.  Cei aproximativ zece studenţi (grupul va mai suferi modificări) care vor lucra la acest sistem sunt studenţi la Facultatea de Inginerie Aerospaţială, din cadrul Universităţii Politehnica. „Tinerii lucrează la acest program încă de anul trecut, însă formula se mai schimbă, în funcţie de performanţe“, explică Marius Stoia, unul dintre coordonatorii acestui proiect şi prodecanul Facultăţii de Inginerie Aerospaţială. Acesta a mai spus că durata de viaţă a satelitului va fi de şase luni.


„La sfârşitul acestui an România va deveni membră a Agenţiei Spaţiale Europene" - Marius Stoia, prodecan Facultatea de Inginerie Aerospaţială 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite