Studenţii au intrat în „febra chiriilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TENDINŢĂ Pentru că fug de condiţiile mizerabile din cămine, studenţii veniţi din provincie au început să–şi caute locuinţe de închiriat. De frică să nu rămână fără clienţi, proprietarii de apartamente din Capitală au scăzut cu 30% preţul chiriilor faţă de anul trecut.

Din cauza crizei economice, preţul apartamentelor de închiriat în Capitală a scăzut cu circa 20-30% în acest an faţă de 2009, deşi am intrat în perioada de vârf pe piaţa chiriilor, adică cea de dinaintea începerii anului universitar.

„În toamna lui 2008, la începutul crizei, preţul chiriilor a crescut cu circa 10-15% faţă de restul anului, mai puţin ca în 2007. În 2009, când criza s-a adâncit, creşterea a fost mai mică, doar de câteva procente. Aceeaşi creştere de câteva procente estimez că se va înregistra şi în următoarea perioadă, când  studenţii îşi vor cauta locuinţe“, a explicat, pentru „Adevărul“, analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

Apartamentele cu două camere, preferatele tinerilor
Oferta de garsoniere şi apartamente este mare în această perioadă, mai spun analiştii. „Cele mai căutate zone din Capitală sunt Militari-Drumul Taberei, 1 Mai, Tineretului, Crângaşi, Cotroceni, dar şi zonele centrale, Romană şi Universitate. Studenţii vor să locuiască în zonele apropiate de campusurile universitare“, a explicat Mihai Bezdedeanu, consilier imobiliar la Galaxy Imob.

În Capitală, chiria unui apartament cu două camere poate costa într-o zonă periferică doar 250 de euro, iar într-o zonă ultracentrală poate sări de 1.000 de euro, în funcţie şi de dotări. „De regulă, un apartament cu două sau trei camere este închiriat de patru. Astfel, chiria îi este mai accesibilă unui tânăr“, a mai spus Radu Zilişteanu.

Studenţii vor confort
Preşedintele Uniunii Studenţilor din România (USR), Andrei  Botez, a declarat că mulţi dintre studenţi preferă să închirieze apartamente şi să locuiască împreună cu prietenii. „E mult mai bine să stai cu chirie. În primul rând, pentru că ai toaleta în cameră. Asta te scuteşte de situaţii de-a dreptul penibile, de glumele vecinilor de palier din cămine, ca de pildă «Uite-l şi pe ăla cu colacul!», fiindcă aproape fiecare student foloseşte pe toaletă propriul colac“, a mai spus Botez. El a adăugat că un apartament închiriat îi scuteşte pe studenţi  şi de fondul de rulment care, în opinia lui, este plătită nejustificat, în condiţiile în care studentul beneficiază de subvenţie de la stat.

Cele mai căutate zone din Capitală sunt Militari-Drumul Taberei, 1 Mai, Tineretului, Crângaşi, Cotroceni - Mihai Bezdedeanu, consilier imobiliar
Galaxy Imob

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite