Studenţii, printre cei mai afectaţi de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în resurse umane susţin că firmele vor prefera să disponibilizeze din ce în ce mai mulţi studenţi, excepţie făcând cei bine pregătiţi.

Criza economică îşi pune amprenta şi asupra studenţilor. Mulţi dintre ei trebuie să-şi reducă drastic cheltuielile pentru că nu mai au aceleaşi venituri, iar alţii - mult mai grav - şi-au pierdut locul de muncă. Este cazul Gabrielei Stângaciu din Capitală. Tânăra urmează un masterat în Comunicare şi de curând a fost disponibilizată. „Am lucrat în domeniul construcţiilor. Am fost foarte deprimată când am aflat că nu mai am serviciu. Problema este că am rate la bancă şi trebuie să-mi plătesc şi studiile“, a spus tânăra. Ea şi-a depus CV-ul pentru angajare la mai multe firme şi, în prezent, aşteaptă să fie chemată la interviuri. Cristina Pătru este un alt exemplu de acest gen. Tânăra, studentă la Psihologie, lucrează într-un centru comercial. Din cauza crizei, ea a fost nevoită să-şi reducă drastic bugetul alocat distracţiei. „Nu mai primesc sporul de noapte, de circa 400 de lei, aşa că am redus cheltuielile. Din această cauză nu mai în oraş cu prietenii de trei ori pe săptămână, aşa cum obişnuiam“, a explicat studenta.

Primii pe lista de disponibilizaţi

Deşi există voci care consideră că pe fondul crizei companiile vor angaja din ce în ce mai mulţi tineri fără experienţă pentru că le pot da salarii mai mici decât celor specializaţi, experţii în resurse umane susţin exact contrariul. Companiile vor prefera să plătească specialişti în loc să angajeze oameni pe care să-i instruiască, ulterior, la locul de muncă.

Mihai Manole, managing partener la Perform HR, companie de recrutare, a declarat azi-dimineaţă, pentru ,,Adevărul de seară” , că din cauza problemelor financiare pe care le înfruntă companiile româneşti, numărul locurilor de munca entry-level (fără pregătire) a scăzut simţitor. În plus, pentru a face economie, multe firme au renunţat deja la trainingurile pentru angajaţi. „Tinerii cu adevărat competitivi, chiar dacă nu au o experienţă, vor trebui să-şi demonstreze eficienţa pentru a-şi păstra locul de muncă şi a nu intra în planurile de restructurare şi reducere a cheltuielilor, pe care foarte multe companii le fac pentru perioada urmatoare” , a mai precizat reprezentantul Perform HR.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite