Bucureşti: Andrei Botez: "Studenţii români vor avea aceleaşi drepturi precum cei din Occident"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul preşedinte al Uniunii Studenţilor din România (USR) este preocupat ca studenţii să aibă dreptul la un loc de muncă, la credite pentru locuinţe, la sănătate şi la educaţie, aşa cum au cei din străinătate.

Unul dintre evenimentele de care Andrei s-a simţit marcat, în cei peste opt ani de când activează într-o organizaţie studenţească, a fost o grevă din anul 2003. ,,Eram uniţi şi decişi să obţinem majorări de burse, renovarea căminelor şi decontarea abonamentelor. La acel eveniment am înmormântat simbolic educaţia”, a declarat Andrei Botez. Studenţii au pus în sicriul pe care l-au aruncat în râul Dâmboviţa diverse obiecte, printre care o biblie şi un craniu de bou. Satisfacţia a fost mare, pentru că majoritatea doleanţelor studenţeşti au fost îndeplinite la vremea respectivă de către Ministerul Educaţiei. „Am observat că se poate şi, în acel moment, am realizat că trebuie să mă implic şi mai mult în rezolvarea problemelor tinerilor”, a spus Botez.

"Meciuri" cu portarii

Pentru că portarii căminelor erau puşi de conducerea universităţilor să nu le permită protestatarilor să lipească afişe despre grevă în campusuri, studenţii se foloseau de tertipuri pentru a înşela vigilenţa acestora. “Încercam să le distragem atenţia. Nu ni se dădeau autorizaţii pentru a face grevă şi exista pericolul să fim arestaţi”, a explicat Andrei.

Marş al studenţilor la instituţiile statului
Un proiect care se va derula în aproximativ două săptămâni, potrivit lui Andrei, este tipărirea unei lucrări, „Politici de Tineret”. Lucrarea va fi tipărită în 1.000 de exemplare şi împărţită decanilor, rectorilor şi studenţilor din consiliile facultăţilor. ,,Prin implementarea unei Politici de Tineret, studenţii români vor avea aceleaşi drepturi precum cei din Occident. Mai exact, un tânăr trebuie să aibă acces la loc de muncă, la credite pentru locuinţe, la sănătate şi la educaţie”, a adăugat Andrei. În acest sens, studenţii vor organiza peste două săptămâni un marş la Guvern, Parlament, Ministerul Educaţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Sănătăţii şi la Primărie.

Concurs de miss la malul mării
Şi pentru că distracţia este unul dintre cele mai importante aspecte din viaţa unui tânăr, aceasta nu lipseşte din proiectele USR. Andrei spune că organizaţia studenţească pe care o conduce va organiza “USR Summer Camp”, pe plaja din Costineşti, de la jumătatea lunii iulie până la sfârşitul lui august. Vor fi jocuri de volei, de fotbal. Asociaţia va amplasa corturi pe plajă, unde tinerii vor primi informaţii cu privire la tutun, la contracepţie şi la prim-ajutor. Şi în acest an, în luna noiembrie, se va desfăşura festivalul studenţesc UNIFEST, cu ocazia căruia studenţii vor merge gratis la teatru, la operă, la concerte şi la concursuri de miss.

 Ce îi place
Iubesc aglomeraţia şi, datorită acestui lucru, îmi place Bucureştiul. De asemenea, îmi place să fiu direct, să spun ce gândesc şi să acţionez. Iubesc cărţile istorice şi de beletristică, muzica simfonică şi sportul.  

Ce nu îi place
Nu suport să fiu minţit. Nu-mi place să încep un lucru şi să-l las nefinalizat. Un alt lucru pe care nu-l agreez este că românii importă tot ceea ce înseamnă Europa, inclusiv instituţii şi proiecte fără a le implementa corect.


Întrebări şi răspunsuri
Cum îţi petreci timpul liber?
Îmi place să-mi petrec puţinul timp liber în compania prietenilor. Ieşim în cluburi sau jucăm fotbal o dată pe săptămână.

Ai un job?
Sunt student, dar şi medic veterinary. Practic această profesie la domiciliul clienţilor. Înainte de a fi preşedintele studenţilor, aveam mai mult timp şi puteam câştiga în jur de 5.000 de lei lunar. Acum venitul meu s-a înjumătăţit.

Unde te vezi peste zece ani?
Pentru că îmi plac foarte mult tinerii, mă văd tot într-o structură de tineret. De asemenea, intenţionez să-mi deschid un cabinet veterinar.

Profil
Andrei Robert Botez
Data naşterii: 20 august 1982, Bucureşti
Studii: A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară în 2007
            Este student în anul I la Facultatea de Control şi Expertiza produselor alimentare
 Este student în anul al II-lea la Masterat în Clinică şi Farmacie
Experienţă: Preşedinte Societatea Studenţilor Veterinari, 2004-2008
  Director media USR, 2008-2009
  Preşedinte USR, aprilie 2009- prezent

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite