Studentă din Italia: Bucureştiul este a doua casă pentru mine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiara Pignedoli (22 de ani) a beneficiat de un stagiu Erasmus de un an, la Facultatea de Ştiinţe Politice de la Universitatea Bucureşti.

Tânăra studentă urmează în prezent cursurile Facultăţii de Ştiinţe Diplomatice şi Internaţionale Roberto Ruffilli din Forli. Chiara recunoaşte că înainte de a veni în România, în 2007, nu ştia nimic despre ţara noastră. Deşi familia şi prietenii au încercat să o convingă să nu vină aici, deoarece „este periculos şi plin de ţigani”, ea era hotărâtă să descopere o lume nouă, fără a ţine cont de prejudecăţile referitoare la români.

Deşi impresia actuală, indusă atât de presa din România, cât şi de cea din Peninsulă, ar fi că părerea generală a italienilor despre ţara, poporul şi cam despre tot ceea ce ţine de români ar fi una negativă, există multe voci în Italia care contestă acest lucru. Voci precum a Chiarei ar trebui să fie auzite mai bine decât cele ale unor oameni din presa italiană care vorbesc despre un întreg popor doar după faptele unor membri care, e drept, nu ne fac deloc cinste.
Toţi cei care şi-au exprimat părerea în faţa reporterului “Adevărul de Seară” au venit să studieze în România prin programul comunitar Erasmus, la diferite universităţi din Bucureşti.

image

„Cred că putem judeca un anumit lucru doar prin intermediul experienţei. De aceea m-am hotărât să vin în România. Consider că am făcut alegerea potrivită deoarece anul universitar petrecut în Bucureşti a fost cel mai frumos din viaţa mea”, mărturiseşte Chiara.

  „Bucureştiul este pentru mine a doua casă” spune Chiara. Pentru a demonstra legătura dintre ea şi oraş, şi-a făcut un tatuaj pe ceafă în onoarea Bucureştiului.

Totuşi, blocuri gri

Paola Prinzis, colegă de-a Chiarei, recunoaşte că primul impact cu Bucureştiul a fost unul negativ, datorat blocurilor comuniste gri şi triste. „Ospitalitatea oamenilor, şi aici mă refer atât la personalul de la universitate, cât şi la cei pe care i-am cunoscut întâmplător, vânzătorii de la magazine sau chelnerii din localuri, m-a impresionat profund. Sunteţi un popor bine-voitor şi aveţi o forţă impresionantă de a merge înainte. România a fost pentru mine o surpriză plăcută” spune Paola.

image

Laura Pinna a stat în România pe parcursul anului universitar 2003 – 2004. În această perioadă, ea s-a plimbat mult prin ţară. „Am ajuns la Cimitirul Vesel din Săpânţa şi m-a uimit pur şi simplu modul vostru de a înfrunta moartea cu desene şi citate”, mărturiseşte Laura. Printre lucrurile care i-au plăcut în ţara noastră, menţionează viaţa de noapte din Bucureşti, bucătăria românească şi hărnicia poporului român. Francesca a ajuns în România în 2004, tot pentru studiu. Ea mărturiseşte că înainte să vină aici a avut un sentiment de frică, având în minte imaginea unei ţări foarte periculoase şi sărace, unde trăiesc persoane cu mentalitate închisă. La doar câteva ore după ce a ajuns aici, şi-a dat seama că greşise judecându-ne ţara doar prin prisma informaţiei primite de la media italiene. 

image

Francesca spune că au surprins-o ospitalitatea şi generozitatea românilor în toate zonele în care s-a plimbat din ţara noastră. „M-am simţit mai în siguranţă decât în Italia”, adaugă ea.
„De fiecare dată când aud vorbindu-se rău de România sau de români, încerc să explic celor din jur cum este această ţară în realitate şi ce fel de persoane trăiesc acolo. Am convins multă lume să viziteze România şi toţi mi-au mulţumit la întoarcere”, subliniază Francesca.

Baldo Calvarusso este student Erasmus la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Ca o explicaţie a situaţiei românilor din Italia, Baldo găseşte că media popularizează intenţionat cazurile de delincvenţă făcute de români.  Aceştia din urmă sunt victimele unei campanii de denigrare susţinută de actualul guvern Berlusconi.  „Toţi cetăţenii au drepturi egale, indiferent de ţara de provenienţă”, subliniază Baldo.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite