Student de acasă, cu diplomă de Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai mulţi tineri români preferă să studieze în străinătate de pe computerul de acasă. Studiile online la universităţi de prestigiu din lume sunt avantajoase fiindcă au costurile reduse şi le permit un job în ţară.

Costin Elefteriu (25 de ani) va urma din toamnă cursurile de studii de război din cadrul masteratului online de la Universitatea Kings College London. „Am terminat UNATC în 2008 şi am aplicat pentru o a doua facultate la Londra. Am făcut un an de studii de război şi fiindcă am fost primul pe facultate am trecut direct la masterat“, a explicat Costin.

„Mai multe şanse la angajare“
Tânărul a preferat formula de masterat la distanţă, online, fiindcă nu a vrut să-şi abandoneze proiectele din cadrul Ligii Studenţilor Români din Străinătate şi pentru că de curând şi-a deschis o afacere. „Nu toate universităţile din străinătate oferă posibilitatea tinerilor să studieze online. Sunt multe universităţi care, deşi au studiile acreditate, există doar pe internet, adică nu au sediu. Din punctul meu de vedere sunt mai ok pentru prestigiu studiile online la universităţile tradiţionale, mai ales că intri în reţeaua lor de alumni. Ai mai multe şanse la angajare pentru că poţi lua recomandări de profesorii universităţii respective“, a mai spus Costin. Tânărul se pregăteşte, de asemenea, să urmeze în paralel un doctorat în film, la UNATC.

Jurnalista Sanda Nicola a absolvit vara trecută cursurile de Ştiinţe Sociale la Open University, furnizorul de cercetare sociologică pentru BBC, iar în toamna acestui an va obţine o diplomă de licenţă cu dublă specializare. Studiile se desfăşoară conform programului Bologna, care cere să acumulezi 180 de credite pentru a obţine diploma de licenţă.

„Cel mai mare avantaj este că la Open University studiezi în ritmul tău, îţi alegi ce cursuri vrei să urmezi şi în ce domeniu vrei să te specializezi“, a scris Sanda Nicola pe blogul său, www.sandanicola.ro. Un curs se întinde pe durata a nouă luni, îţi aduce 60 de credite, şi costă în jur de 1500 de lire. De pildă, costurile se ridică la circa 3.000 de lire sterline anual, sumă ce se poate achita în rate. Studenţilor li se expediază prin poştă manuale, documentare video, audiobookuri şi ai acces la tutoriale online.

În ceea ce priveşte examinarea, aceasta se face de cele mai multe ori prin postarea unor referate academice pe internet. De asemenea, anumite examene se susţin sub supraveghere, de pildă la British Council.

Lucrezi „cot la cot“ cu colegi din alte ţări
Directorul Grupului Educativa, Bogdan Kokesch, a declarat că avantajele pentru care mulţi dintre studenţii români optează pentru studiul la universităţi prestigioase din afară, pentru că sunt scutiţi de taxele de cazare şi de masă. „Este mult mai ieftin să studiezi în străinătate de acasă. De pildă, un masterat în Marea Britanie costă de la 3.000 de lire, unul în Olanda de la 1.500 de euro pe an, iar în ţările nordice studiile la universităţile de stat sunt gratuite“, a explicat reprezentantul Educativa. O noutate ar fi că în ultima perioadă, platformele online ale universităţilor sunt interactive, adică studenţii din România pot lucra la un proiect cu cei din străinătate.
 
 
 


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite