Bucureşti: Străinii, clienţii parcului de biciclete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Cicloteque, primul centru de închiriat biciclete din Capitală, amenajat în curtea Facultăţii de Drept, bucureştenii nu se îngrămădesc să-şi ia un vehicul pe două roţi. Numărul persoanelor care împrumută bicicleta a scăzut în lunile de vară, susţin reprezentanţii Cicloteque.


Parcul din curtea Universităţii Bucureşti deţine în prezent 106 biciclete, iar numărul abonaţilor s-a dublat de anul trecut, ajungând la 6.000. Cei mai înfocaţi admiratori ai vehiculului pe două roţi sunt străinii, studenţii din Statele Unite, Spania şi Franţa. „Cei care închiriază cel mai des de la noi sunt străinii, cei care lucrează la diverse companii în Bucureşti, dar şi cei care studiază la noi“, a spus Victor Gheţan, de la centrul Cicloteque.

10 lei pe zi, penalizarea pentru ziua de întârziere
Un utilizator Cicloteque poate închiria o bicicletă împreună cu accesoriile aferente: lanţ antifurt, cască de protecţie, kilometraj, genunchiere, mănuşi, far şi vestă. Toate acestea se fac exclusiv la centrul din Bulevardul Mihail Kogălniceanu nr. 34-46. „Echipamentul este gratis, dar avem şi pedepse pentru cei care nu aduc la timp vehiculul sau care deteriorează accesoriile“, a explicat Victor Gheţan. În cazul în care o persoană nu restituie centrului bicicleta, va fi penalizat cu cinci miloane de lei, iar întârzierile se penalizează cu 10 lei, spun reprezentanţii Cicloteque. „Anul trecut, un băiat nu a mai restituit bicicleta. Poliţia încă îl caută“, a povestit Gheţan.

Piedici pentru bicilişti
Stâlpii, gropile şi maşinile parcate pe pistele amenjate în Capitală special pentru biciclişti, dar şi nepăsarea pietonilor transformă plimbarea pe două roţi într-un adevărat coşmar. Multe dintre spaţiile speciale sunt trasate pe trotuare extrem de populate, ocupate de chioşcuri şi staţii de autobuz. Mai mult, copacii netoaletaţi reprezintă un pericol pentru biciclişti, pentru că ramurile joase îi pot lovi. „Să mai şi dau bani să-mi închiriez ce? Juliturile, ruperea picioarelor sau scoaterea ochilor? Nu, în Bucureşti nu se poate folosi bicicleta”, a spus George Zidaru, un student din Bucureşti.

Costuri abonamente la Cicloteque
1 an -100 de lei
6 luni -60 de lei
1 oră- 6 lei
1 zi -20 de lei

* Întârzierile costă 10 lei pe oră.
* Nu se percepe taxă de înscriere la închireri de o zi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite