Bucureşti: Alina Stoica face broşe din nasturi şi din lut polimeric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu a urmat cursurile unui liceu de Artă,  Alina Stoica face mici bijuterii din lut polimeric, activitate care o ajută să uite de grijile de zi cu zi şi să nu îşi mai bată capul cu lucrurile comune. Astfel îşi pune în valoare partea creativă şi este apreciată de oameni.

„Am început să fac broşe din dorinţa de a înfrumuseţa hainele pe care le aveam, de a le da personalitate”, spune Alina. „M-am hotărât să mă concentrez pe broşe, pentru că mi se pare că oferta de pe piaţă e destul de scăzută. Am făcut modele foarte simpatice, drăguţe, care se asortează uşor la orice.”

Materialele pe care le foloseşte sunt Fimo- lut polimeric, cu ace din metal, dar are şi produse din nasturi de plastic pe o bază formată din nasturi mai mari.

Citeşte şi:
Iuliana Balteş, medicul care te învaţă să devii adult

Andrei Gheorghe a creat o poezie folosindu-se de Twitter
Petre Flueraşu, bucureşteanul care scrie poezie japoneză
Luciana Grosu, tânăra poetă îndrăgostită de fantastic
Ayiana Lee Anderson, o mică Beyonce cu origini româneşti
Elisabeta Pricop, ucraineanca îndrăgostită de graiul românesc
Mihaela Georgescu- până la 22 de ani a fost numai şefă
Vicenţiu Ciorbaru a fost premiat de NASA pentru o staţie pe Lună
Bogdan Tătăroiu, de profesie olimpic la informatică

Povestea lutului polimeric Fimo
A început cu 10 culori, cantitatea cea mai mică de Fimo, de 25 de grame şi aşa a făcut primele 20 de broşe, foarte mici şi foarte subţiri. Întâmplarea a făcut ca prietenul ei să meargă la o petrecere şi a luat cu el câteva dintre broşele ei.

Persoanele de acolo, în special femeile, au fost foarte încântate. A doua oară a comandat o cantitate dublă de Fimo şi aşa a ajuns să facă broşe de diferite culori şi mărimi. Modelele de broşe din Fimo le puteţi vedea pe blogul ei: dinozauri, pomi, cal- unicat, văcuţe, tarte cu fructe, ciupercuţe, pisici, şoricei, raci, prinţese, elefanţi, oi, pisici.



Povestea nasturilor
O prietenă de a ei este studentă la Arte. Împreună au fost la un magazin mare cu materiale textile, broşe şi alte accesorii pentru confecţionarea rochiilor. Aşa a pus ochii pe zona cu nasturi, „care e super-haotică, plină de praf”. „Am luat din fiecare punguţă cât de mult am putut din năsturei. Şi am luat la kilogram. Şi m-am trezit cu trei kilograme de nasturi la final!”

O vreme a stat cu nasturii acasă şi nu a făcut nimic cu ei. Apoi s-a gândit: „Ce-ar fi să-i folosesc?” Aşa s-au născut broşele de nasturi care s-au vândut ca pâinea caldă în amfiteatrul Facultăţii de Jurnalism, printre colegele ei.

„Baza pentru nasturi este un nasture mai mare”, explică Alina. Pe aceste nasture lipeşte nasturii mai mici. Accesoriile de prindere de metal le comandă on-line, de la magazine din toată ţara. „Un ac de broşă mic costă 0,25 de bani, iar unul mare costă 0,30 de bani.”



Idei originale
A văzut dinozauri pe blogul altcuiva, din altă ţară. „Nu fac nimic din ceea ce este la noi în ţară. Eu reproduc şi adaptez, nu copiez ceva ce am văzut”, spune Alina, mândră de ideile ei originale. De exemplu, forma pentru dinozaur a adaptat-o pentru cal.

Există o unealtă numită „cutter”, asemănătoare cu formele pentru prăjituri, pe care o foloseşte pentru fluturi sau dinozauri. Cea mai năstruşnică idee pe care a aplicat-o produselor ei a fost adaptarea unor sfere de sticlă transparente cumpărate dintr-un magazin cu accesorii pentru casă şi umplute cu un lichid de diferite culori. Le-a adăugat şnururi colorate şi le-a transformat astfel în coliere.

Numele complet: Alina Cristiana Stoica
NĂSCUTĂ: 14 iulie 1987, de Ziua Franţei
STUDII: a terminat Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti.
FAMILIE: locuieşte cu părinţii, fratele mai mic şi cu bunica; are un câine pe nume „Sufleţel”.
BLOG: www.fimobox.wordpress.com

image
image

Întrebări şi răspunsuri

De ce sunt produsele/accessoriile tale diferite de altele? Prin ce se diferenţiază?
A.S.: Sunt mult mai detaliate. Sunt foarte atentă la detalii. Sunt foarte critică şi fac numai produse pe care le-aş purta şi eu. Încerc să fac lucruri care să nu fie un Kitsch.

Cum ţi-a venit ideea de a face broşe din nasturi?
A.S.: Nasturii, pur şi simplu îi aveam în casă. M-am gândit că trebuie să-i folosesc la ceva şi am făcut broşele din nasturi în formă de floare, de fluturaşi, ce-am reuşit să fac, în funcţie de bază. Dar am înfrumuseţat cutii, de exemplu, le-am îmbrăcat în năsturei. Dau foarte bine! Poţi să faci diferite modele în funcţie de spaţiu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite