Ştefan Cosmin Gramatovici este olimpicul-jucător de polo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul, care doar ce a intrat în clasa a IX-a, este un mic geniu în ale matematicii: a luat premiul I la Olimpiadă, la nivel naţional, în claa a şasea şi într-a opta şi a obţinut şi o medalie de aur la Balcaniadă. Între timp, face şi polo la Clubul Dinamo, unde joacă în echipa de juniori.

Înalt - are peste 1,70 metri, bine făcut, respectuos şi foarte inteligent. Aşa ar putea fi descris Ştefan, la prima vedere. Ai impresia că vorbeşti cu un student, dar băiatul clarifică lucrurile de la început: „Anul ăsta am intrat în clasa a noua la Tudor Vianu“.

De la toamnă este licean, dar tânărul nu are prea multe emoţii. Nu se vor schimba foarte multe lucruri: clasele V – VIII le-a făcut tot la Vianu. A fost la o clasă specială, „cu olimpici“, cum spune chiar el, singura de gimnaziu din prestigiosul liceu.

Pasiune moştenită de la părinţi

Pasiunea pentru matematică a deprins-o de la părinţi: mama sa este profesoară de matematică la Academia de Studii Economice (ASE), iar tatăl său predă informatica la Universitate. De aici şi până la nivelul de matematică la care a ajuns este, însă, cale lungă. Cale pe care a parcurs-o de unul singur prin mult studiu individual şi prin multă iubire pentru acesată disciplină.

 „Îmi place matematica pentru că este o ştiinţă exactă“, spune adolescentul şi prin această afirmaţie parcă îşi motivează orele pe care le petrece zilnic în faţa problemelor şi exerciţiilor. Nu le consideră o povară şi nu o face de ochii lumii, ci pentru că vrea să devină cel mai bun.
A participat la olimpiadă în fiecare an din clasa a patra şi până acum şi întotdeauna a obţinut rezultate foarte bune: într-a patra s-a clasat pe primul loc cu punctaj maxim la Olimpiadă, faza pe Municipiu. În această clasă nu există faza pe naţională, la care a încercat să se califice anul următor. Nu a reuşit, însă.
„A fost un mic eşec, dar am trecut peste. Am avut o zi foarte proastă. I-am dezamăgit un pic şi pe ai mei, dar anul următor, mi-am răscumpărat greşeala “, susţine adolescentul.

În clasa a şasea, le-a fost schimbată profesoara de matematică. Ea a strâns câţiva copii pe lângă ea pe care a început să-i pregăteacă în particular.
„Ne întâlneam în fiecare săptămână la doamna Cerasela Tesleanu acasă. Chiar şi-a dat interesul cu noi şi s-a văzut“, povesteşte Ştefan. Astfel, şase elevi din clasă, incluzându-l şi pe el, s-au calificat la faza naţională la matematică. Ştefan a reuşit atunci să ia premiul întâi, cu punctaj maxim la competiţia finală.

Medalie de aur la Balcaniadă

Anul aceasta, într-a opta, s-a ambiţionat şi a reuşit să iasă, iar, pe primul loc la Olimpiadă, la nivel naţional, cu punctaj maxim. Tot acum, a reuşit să ia medalie de aur la Balcaniadă, o competiţie internaţională foarte importantă pentru matematicieni, clasându-se pe locul şase.
În afară de matematică, băiatul este foarte bun şi la fizică: a reuşit să se claseze pe locul doi la Olimpiadă, la nivel naţional în clasa a şaptea şi a opta.

Face polo la Dinamo

Deşi pare că stă doar cu „nasu-n carte“ toată ziua, Ştefan este pasionat de sporturi. Face polo din clasa a patra la Clubul Dinamo şi chiar joacă în echipa de juniori, participând la competiţii.

Când are timp, îi place să se dea cu rolele şi să meargă la karting. A încercat chiar şi sporturi mai extreme. „Am făcut bungee jumping când am fost la Nessebar în Bulgaria în cantonament cu echipa de polo. A fost foarte tare“, spune bucureşteanul.

ÎNTREBĂRI

Ce vrei să te faci când vei fi mare?

Nu ştiu încă. Mi-ar plăcea să continui cu matematica, sau poate cu fizica, dar nu m-am decis. Poate mă fac pilot de vânătoare, asta îmi doream când eram mic. Deocamdată m-am hotărât să fac facultatea în străinătate, poate la Princeton sau la Harvard.

Ai participat la vreun concurs în străinătate?

Da. Anul acesta am fost la Olimpiada Naţională a Italiei, unde am obţinut medalie de aur. De asemenea, am participat doi ani consecutivi, într-a şaptea şi într-a opta, la un concurs de informatică în America – American Computer Science League (ACSL).

PROFIL

Ştefan Cosmin Gramatovici
Data şi locul naşterii: 23 februarie 1996, Bucureşti
Studii: A trecut în clasa a noua la Liceul „Tudor Vianu“
Familie: Are un frate mai mic pe nume Paul

Ce-i place

„Îmi place foarte mult să joc polo. Merg de două, trei ori la antrenamente în fiecare săptămână. Iubesc matematica, normal. Când am timp liber, îmi place să mă joc pe calculator“, susţine Ştefan.

Ce nu-i place

„Detest oamenii mediocrii. Urăsc ipocrizia. Din păcate sunt peste tot oameni care spun ceva şi fac altceva“, spune bucureşteanul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite