Statuile de la Universitate au ajuns la Izvor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele trei din cele patru monumente din Piaţa Universităţii sunt transportate în acest weekend în parcul de lângă Casa Poporului. Statuile ce-l înfăţişează pe Mihai Viteazul, Spiru Haret, Gheorghe Lazăr şi Ion Heliade Rădulescu sunt mutate ca să se poată săpa la o parcare cu 405 locuri.

Acţiunea de ridicare a statuii lui Mihai Viteazul a început ieri la primele ore ale dimineţii, când pe bulevardele din Capitală era linişte şi foarte puţine maşini.

Un utilaj agabaritic adus special din Austria şi-a făsut astfel loc pe străzile aproape goale şi a fost adus până în zona Universităţii, unde ultimele trei statui erau pregătite pentru transport.

În jurul orei 6.00 a început mutarea celor trei statui de pe Bulevardul Regina Elisabeta în Parcul Izvor. Echipele de muncitori s-au asigurat că structura metalică din jurul statuilor este pregătită. Urma să fie ridicată de o macara de 500 de tone special folosită pentru transportarea monumentelor în noua locaţie din faţa Palatului Parlamentului. „Mutarea se face cu utilaje care nu se folosesc la scară largă în domeniul construcţiilor.

Pentru această operaţiune s-a lucrat cu specialişti din inginerie civilă şi de la transporturi speciale“, a declarat Bogdan Mircea, coordonatorul lucrărilor.

l a explicat că, pentru mutarea statuilor, au fost angrenate aproximativ 60 de persoane, muncitori şi ingineri, care au avut nevoie de o lună pentru a se asigura că transportul se poate face în siguranţă.

„Mutarea statuii lui Mihai Viteazul a fost un succes, monumentul şi-a păstrat orizontalitatea şi verticalitatea“, a mai spus Bogdan Mircea. A urmat mutarea statuii lui Spiru Haret, iar cea a lui Gheorghe Lazăr va ajunge în Parcul Izvor cel mai probabil în această dimineaţă, după cum au spus reprezentanţii firmei Apolodor, care se ocupă de asigurarea transportului. La începutul lunii a fost dusă la Izvor şi statuia lui Ion Heliade Rădulescu.

Parcare de 18 milioane de euro
Mutarea celor patru statui de la Universitate ar fi trebuit să fie finalizată până la 17 septembrie, dar abia în acest weekend, operaţiunea a fost dusă la bun sfârşit. Primarul Sorin Oprescu anunţa încă din luna ianuarie a acestui an că „în curând“ va începe acţiunea de mutare a celor patru statui de la Universitate pentru a se realiza o parcare subterană de 405 locuri, acţiune care s-a concretizat luna aceasta.

Noua parcare care se va face la Universitate va fi gata peste 16 luni şi tot atunci vor fi mutate şi statuile înapoi,  pe locul în care au fost şi până acum. Tot aici se va amenaja şi o piaţetă unde oamenii să se relaxeze. Investiţia în parcarea de la Universitate va costa 18 milioane de euro, bani investiţi de firma spaniolă Interparking care îşi va recupera investiţia având concesionate toate locurile de parcare pentru o perioadă de 36 de ani.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite