Statuia lui Carol I va fi dezvelită de Ziua Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statuia ecvestră a Regelui Carol I a fost montată în faţa Muzeului Naţional de Artă (fostul Palat Regal), iar în decembrie va fi dezvelită.

„Statuia ecvestră a lui Carol I s-a montat la locul ei, iar în decembrie ne vom întâlni să strângem mâna sculptorului care a făcut-o", a spus primarul Capitalei, Sorin Oprescu, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că sute de mii de oameni au solicitat, pe site-ul municipalităţii, ca statuia să fie amplasată cu faţa la fostul Palat Regal, pentru a fi în acord cu datele istorice.

„Aproape 480.000 de oameni au intrat pe site-ul municipalităţii şi au spus să punem statuia acolo unei îi este locul, cu faţa la Palat, conform istoriei", a mai edilul.

Primarul Capitalei declara, în 15 septembrie, că vrea să reamplaseze statuia Regelui Carol I în faţa Muzeului Naţional de Artă (fostul Palat Regal), pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Statuia ecvestră a Regelui Carol I are o înălţime totală de 13 metri (dintre care 6 piedestalul) şi este în întregime din bronz.

Investiţia Primăriei Capitalei a fost de aproximativ trei milioane de euro, fiind achitată integral înainte de 2008, conform sursei citate.

Ea a fost realizată de sculptorul Florin Codre, după modelul statuii iniţiale create de artistul croat Ivan Mestrovic în 1939 şi topită de comunişti în 1948. Atunci, bronzul a fost folosit pentru turnarea statuii lui Lenin.

Lucrările de reamplasare a statuii au fost întârziate de nevoia de a obţine o serie de avize.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite