Statuia lui Carol I, inaugurată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul ridicat pe vechiul amplasament din Piaţa Revoluţiei a fost dezvelit de principesa Margareta. Chiar dacă a avut loc inaugurarea oficială, muncitorii încă mai făceau azi-dimineaţă ultimele retuşuri, turnau cimet şi amplasau bordurile din jurul statuii.

Statuia ecvestră a Regelui Carol I a fost dezvelită, aseară, în cadrul unei ceremonii, iar de-acum încolo va putea fi admirată de locuitorii Capitalei chiar în faţa Bibliotecii Universitare.
 
Aşezată pe un piedestal de şase metri, între clădirea Bibliotecii Centrale Universitare şi Palatul Regal, statuia ecvestră a regelui Carol I are o înălţime de şapte metri şi este în întregime din bronz. Aceasta a fost dezvelită pentru prima dată la 10 mai 1939 de către Carol al II-lea în Piaţa Palatului din Capitală, iar monumentul maiestuos a rezistat până în 1948, când a fost distrus de comunişti.

Nota de plată: 2,26 milioane de euro

Lucrarea finalizată anul acesta a fost realizată din bronz de sculptorul Florin Codre şi are o înălţime de 13 metri. Pentru realizarea copiei, municipalitatea a plătit, înainte de anul 2008, 2,26 milioane de euro.

Chiar dacă  inaugurarea oficială a avut loc aseară, azi-dimineaţă muncitorii încă mai făceau ultimele retuşuri. „Mai avem de pus bordurile din jurul ei. În vreo două zile va fi gata totul”, a spus un muncitor.

La festivitate au participat principesa Margareta, principele Radu, primarul Capitalei, academicienii Răzvan Theodorescu şi Constatin Bălăceanu Stolnici, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

Vandalizată de Ziua Naţională

Statuia care îl reprezintă pe Regele Carol I ar fi trebuit să fie inaugurată de Ziua Naţioală, însă persoane necunoscute au scris, cu vopsea roşie, câteva texte pe soclul acesteia. Pe o parte scria „Cinste lui”, iar pe alta un mesaj pentru primarul Capitalei, căruia i se cerea demisia pentru că lucrările la Stadionul Naţional nu au fost finalizate. „Am şters vopseaua roşie de pe soclu, dar din păcate tinerii ăştia sigur vor mai scrie”, e de părere un muncitor care făcea retuşuri în zonă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite