VIDEO Start în cea de-a cincea ediţie Anim’est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internaţional de Animaţie reuneşte 511 filme de lungmetraj şi scurtmetraj din 46 de ţări. Proiecţiile au loc la Bucureşti şi la Cluj-Napoca, până la 17 octombrie.

„Iluzionistul“, realizat de cunoscutul regizor francez Sylvain Chomet („Les Triplettes de Belleville“, „Paris, je t'aime“, „La dame et les pigeons“) şi scris după un scenariu de Jacques Tati, este filmul de deschidere al ediţiei 2010. Filmul va putea fi văzut, diseară, de la ora 19.00, la Cinema Patria.

Filme româneşti surprinzătoare

Cele mai bune scurtmetraje de animaţie româneşti şi balcanice concurează în acest an pentru premiile Anim'est, în cadrul tradiţionalelor competiţii dedicate filmului autohton, respectiv celui balcanic - Balkanimation.

Bogdan Mihăilescu este prezent în competiţie cu un inedit film de epocă „Grand Café“, la fel şi Călin Pop, regizorul SF-ului „Black Fantastic“. În plus, Veronica Solomon aduce un film surprinzător şi plin de imaginaţie, „How to Deal with Nonsense“.

Juriile Anim'est adună mai multe personalităţi ca niciodată. Câştigătorul trofeului Anim'est în 2009, olandezul Erik van Schaaik; animatorul britanic Phil Mulloy sau maghiarul Geza M. Toth, nominalizat la Premiul Oscar în 2005, sunt doar câţiva dintre juraţii din acest an.

Ungaria, ţară invitată

Ungaria este una dintre ţările cu cea mai consistentă prezenţă la Anim'est. Pe lângă filmele maghiare prezentate în cadrul secţiunii Ţară Invitată, la Anim'est vor rula şi cele mai bune filme produse de prestigioasa universitate MOME din Budapesta, căreia îi este dedicată secţiunea Şcoală invitată.

Competiţia de lungmetraj aduce anul acesta la Bucureşti cinci filme cu personalitate, provenind de pe trei continente. Serbia şi Columbia se numără printre ţările prezente în premieră, cu „Edit and I“, respectiv „The Mysterious Presages of Leon Prozak“.

Aceste pelicule vor concura la cucerirea Premiului Anim'est 2010 pentru Cel mai bun Lungmetraj, oferit de Estenest şi Toon Boom.

De asemenea, festivalul se bucură de prezenţa unuia dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai comunităţii americane de film de animaţie independent: Alex Budovsky.

El îşi va prezenta scurtmetrajele duminică, 10 octombrie, de la ora 20.30, la cinema Patria. În plus, violonistul Alexander Bălănescu va orchestra, în premieră absolută, live, animaţiile întunecate ale britanicului Phil Mulloy.

Program de weekend
ASTĂZI
Cinema Patria

19.00 – „Iluzionistul“
22.00 – „Persepolis“ – lansare DVD
Cinema Union
18.00 - Cartoon d’Or
20.35 – „O zi din viaţa lui Ionescu“
Mâine
Cinema Patria
10.30 – „Povestea lui Despereaux“
14.30 – „Insula lui Black Mor“
18.30 – „Fantasticul Domn Fox“
22.30 – „Boogie gangsterul“
DUMINICĂ
Cinema Patria
10.30 – „Deasupra tuturor“
16.30 – „Sunt un mic ticălos“
Cinema Union
12.00 – „Fiul calului alb“
20.00 – „Panică în sat“
Cum se plăteşte la Anim’est:
Abonament de 10 proiecţii - 80 de lei
Festival Pass - 150 de lei
Bilet individual de intrare - 10 lei
Bilet de intrare la secţiunea Minimest – 5 lei

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite