Stâlpii cad şi pe vreme bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supraîncărcarea stâlpilor cu cabluri, dar şi inconştienţa unor constructori care lucrează la şantierele stradale pun în pericol viaţa bucureştenilor chiar şi atunci când nu e furtună

Supraîncărcarea stâlpilor cu cabluri, dar şi inconştienţa unor constructori care lucrează la şantierele stradale pun în pericol viaţa bucureştenilor chiar şi atunci când nu e furtună

Zicala "Ai grijă să nu-ţi cadă o cărămidă în cap" este perfect valabilă în Bucureşti în varianta "Ai grijă să nu-ţi cadă un stâlp în cap". Ieri seară, doi stâlpi au căzut din senin peste două autoturisme.

Unul, în cartierul Titan, pe Strada Prevederii, altul, în zona Basarab, pe Şoseaua Orhideelor. În cel de-al doilea caz a fost şi o victimă, o femeie care, în urma prăbuşirii stâlpului peste maşina în care era, a ajuns în stare gravă la spital.

Marţi seara, şoferul unui autoturism aştepta liniştit, pe Şoseaua Orhideelor, la semafor culoarea verde. Deodată, un stâlp a căzut peste maşină, lovind-o grav pe pasagera din dreapta şoferului. Martorii spun că de vină ar fi muncitorii care lucrează la Pasajul Basarab şi care ar fi săpat fără noimă în apropierea stâlpului, afectându-i stabilitatea.

Chiar şi ieri, incidentul nu a putut fi lămurit de către autorităţi. Responsabilii din Primăria Capitalei spun că în zonă este organizare de şantier, şi cum accesul maşinilor este restricţionat, autoturismul în cauză n-ar fi trebuit să fie acolo.

Totuşi, din primele investigaţii reiese că stâlpul care a căzut pe maşină urma să fie scos pentru a pregăti terenul pentru construcţia pasajului de la Basarab. În timp ce pasagerul din dreapta şoferului este rănit grav, Secţia 20 Poliţie a emis până acum doar o autorizaţie pentru repararea maşinii avariate. Prefectura Capitalei anunţă şi ea că poliţia face cercetări pentru a stabili cauzele accidentului.

"Omul de la cablu" ne dărâmă stâlpii

Tot marţi seara, un alt stâlp s-a prăbuşit peste o maşină în cartierul Titan, pe Strada Prevederii. Martorii spun că stâlpul şubred a căzut în timp ce muncitorii unei firme de cablu întindeau nişte fire. "Trăgeau cablurile pe stâlp şi s-a rupt dintr-odată.

Era mâncat la bază. Am făcut sesizări şi la Electrica, şi degeaba", s-a plâns proprietarul maşinii care a fost avariată în urma incidentului. În replică, autorităţile admit că întinderea cablurilor este un pericol. "Este ilegal să se mai pună cabluri aeriene. Este caz penal. Toate cablurile trebuie îngropate. De un an nu se mai emit autorizaţii pentru întinderea cablurilor pe stâlpi", spune viceprimarul general Răzvan Murgeanu.

Amplasarea de noi fire aeriene, ilegală

La rândul lor, autorităţile din sectorul 3 spun că majoritatea firmelor de televiziune prin cablu sau de servicii de internet nu respectă cerinţele municipalităţii. "Vara asta am tăiat de trei ori cablurile montate pe stâlpii de pe bulevardul 1 Decembrie.

Locul cablurilor este sub pământ", subliniază arhitectul-şef al sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu. Primăria Capitalei a declanşat odată cu lucrările de reabilitare a străzilor şi contestatul proiect Net City, prin care se impune îngroparea cablurilor.

Până acum s-a introdus tubulatură pentru cablurile de pe stâlpi pe Olteniţei, Moşilor, Floreasca, Dimitrie Cantemir, Ştefan cel Mare, iar pe alte 28 de străzi se lucrează. Viceprimarul Răzvan Murgeanu mai spune că scoaterea cablurilor de pe stâlpi şi îngroparea lor va fi o lucrare de durată, iar în prezent amplasarea de noi fire aeriene este total ilegală.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite