Sport columbofil: Porumbei antrenaţi în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departe de agitaţia oraşului, în Băneasa, sute de porumbei sunt crescuţi şi antrenaţi zilnic pentru a deveni cei mai buni. Columbofilul Marian Tănăsoiu este administratorul crescătoriei din Băneasa. Alături de alţi doi tineri, el se ocupă de îngrijirea viitorilor campioni naţionali.

Crescătoria de porumbei din Băneasa este în proprietatea columbofilului Emil Simion. Marian Tănăsoiu este administratorul care are grijă aproape 300 de porumbei, dintre care 120 de porumbei sportivi.

Porumbeii sportivi participă în cadrul curselor la mai multe categorii, după cum a explicat Marian Tănăsoiu: Viteză (pe distanţe cuprinse între 100 şi 400 de kilometri), Demifond (300- 600 de kilometri), Fond (500-800 de kilometri), Maraton (peste 800 de kilometri) şi Marele Fond- o categorie care însumează un Maraton şi două Fonduri (pe distanţe cuprinse între 1.000 şi 1.200 de kilometri).

Porumbeii, trataţi regeşte
Printre porumbeii sportivi, columbofilul mărturiseşte că la crescătorie se află şi câţiva care au ocupat locuri fruntaşe la mai multe competiţii din ţară, precum Fulger, Şoimul, Fliţer şi Shakira.

„Ca orice sportiv de performanţă, şi porumbeii au anumite perioade în care liniştea îi ajută să fie pregătiţi pentru concurs“, spune administratorul. După concurs, timp de două zile, porumbeii sunt lăsaţi să se odihnească, pentru ca apoi să reînceapă antrenamentele.

„După concursuri, pentru recuperare, le facem masaje pentru musculatură, le masăm aripile, le facem o baie pentru a-i linişti şi pentru a-i relaxa“, spune Marian Tănăsoiu. „Ne ocupăm de ei la fel cum se ocupă un antrenor de echipa lui de atletism. Le asigurăm toate condiţiile pentru a fi cei mai buni campioni“, spune columbofilul.

Despărţiţi de perechea lor
Pentru perechile de porumbei, columbofilul spune că se foloseşte sistemul de „văduvie“. „Asta înseamnă că masculii stau departe de femele. Partenerii se văd înainte şi după concurs. În timpul săptămânii competiţionale nu se văd deloc, dar după concurs rămân împreună“, explică Marian Tănăsoiu.

Porumbeii au parte, de câteva riscuri atunci când participă la curse, fie că este vorba de distanţe mai mari sau mai mici. În timpul zborului, vântul le poate fi potrivnic, mai ales că greutatea porumbeilor nu depăşeşte 300 de grame şi un vânt prea puternic le poate îngreuna zborul.

Alteori, porumbeii pot fi atacaţi de păsări de pradă, precum ulii, de care încearcă să se ferească în zbor. Însă cel mai grav este atunci când cursa lor este curmată brusc de braconierii care îi împuşcă doar pentru că se opresc să bea apă şi să se odihnească.

„Anul trecut, de exemplu, ne-a sunat o persoană şi ne-a spus că a găsit un porumbel împuşcat. L-a identificat după seria după inel prins pe picior. Era un super-campion, loculdoi pe România, frate cu un porumbel care anul acesta are rezultate foarte bune“, mărturiseşte Marian Tănăsoiu.

Columbofilul spune că porumbeii sunt cei mai fideli parteneri, ei rămân împreună toată viaţa, dacă nu cumva sunt despărţiţi de crescătorii lor. „La crescătorie avem o pereche formată din doi campioni, femela- Shakira- este campioană naţională, iar perechea ei - Şoimul- este un foarte bun zburător, campion naţional la Viteză Tineret“, explică Marian Tănăsoiu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite