Spitalul Colentina va avea cel mai mare centru de cercetare medicală din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare centru de cercetare medicală multidisciplinară din România va fi realizat la Spitalul Colentina, printr-o investiţie de peste 20 de milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene.

Centrul de cercetare va funcţiona în clădirea medicală B a Spitalului Colentina. Construcţia deja existentă a fost consolidată, amenajată în interior şi exterior şi dotată cu instalaţii specifice noii activitati. Centrul va fi dotat cu peste 300 de echipamente şi dispozitive medicale cu un cost de aproximativ 9,8 milioane de euro. Aparatura medicală achiziţionată va fi destinată mai multor specialităţi medicale: dermatologie,  neurologie, anatomie patologică, cardiologie, alergologie, gastroeneterologie, recuperare medicală, ortopedie, imunologie şi reumatologie.

Echipamentele medicale sunt de ultimă generaţie. Astfel, printre acestea se numără un microscop electronic, PET CT şi SPECT (pentru depistarea unor suferinţe oncologice sau neurologice, angiograf cu toate softurile cardio), un laborator complet de electrofiziologie, dar şi un ecograf cardio ultraperformant. “Cu astfel de echipamente, bolnavii nu vor mai fi plimbaţi de la un spital la altul. Orice bolnav va putea beneficia de un diagnostic de precizie în centrul de cercetare medicală Colentina”, a declarat astăzi Sorin Oprescu, primarul Capitalei.

Aparatura medicală performantă cu care este dotat centrul va fi utilizată atât în cercetare, cât şi în diagnosticarea pacienţilor. Costul investiţiei este de 23 de milioane de euro, finanţarea necesară pentru crearea acestui centru fiind asigurată în totalitate din fonduri UE.

“În unitatea de cercetare vor fi realizate investigaţii de mare complexitate, printre care cele pentru depistarea precoce a cancerului, dar şi de monitorizare a efecienţei tratamentului acestei maladii care afectează tot mai multe persoane”, a declarat Maruiu Savu, directorul general al Administraţei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), dr.Marius Savu.


În următorii ani, la spitalul Colentina, lângă centrul de cercetare, va mai fi construit un nou spital cu şapte etaje, clincile existente urmând să fie utilizate ca departamente pentru recuperare sau spaţii de cazare. "Noul spital va fi legat de centrul de cercetare medicală, devenind o unitate medicală tip AKH. De fapt, eu aş vrea ca noul spital Colentina să devină al doilea spital important de urgenţă pentru partea de est şi sud a Capitalei", a spus Oprescu.

Tot astăzi a fost deschisă şi secţia de urologie a Spitalului Colentina, această unitate medicală având astfel, pentru prima dată, o clinică cu acest profil. Noua sectie de Urologie are 25 de paturi, zece paturi post operator şi două sali de operaţie.

Spitalul Clinic Colentina are 21 de secţii şi departamente, numărând nouă clinici universitare, din care câte două de Medicină Internă, de Chirurgie, Ortopedie, Dermatologie şi patru de Neurologie şi Medicina Muncii. Din cei 1.152 de angajaţi, 975 reprezintă personalul medical şi 41 de persoane angrenate în cercetare-dezvoltare.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite