Spitaliada lui Oprescu, aspru contestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii de spitale, foşti miniştri ai sănătăţii, şi consilierii generali spun că protocolul dintre Oprescu şi Nicolăescu nu este aplicabil Trecerea celor 42 de spitale din Capitală

Managerii de spitale, foşti miniştri ai sănătăţii, şi consilierii generali spun că protocolul dintre Oprescu şi Nicolăescu nu este aplicabil

Trecerea celor 42 de spitale din Capitală în administrarea Primăriei Generale şi în a celor de sector este în opinia specialiştilor doar o împărţire frăţească între primar şi ministru.

Protocolul semnat în urmă cu două zile de către primarul general, Sorin Oprescu, şi ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, presupune ca cele 42 de spitale din Bucureşti să treacă în administrarea Primăriei Generale şi în a primăriilor de sector. Strategia, de la reparaţii, consolidări, întreţinere, până la management, va fi elaborată pe 31 august.

"Doresc să pun în aplicare în Bucureşti un sistem coerent de îngrijire medicală de urgenţă şi a bolilor cronice, de care să beneficieze atât bucureştenii, cât şi cetăţenii din întreaga ţară", a spus Oprescu.

Spitalele mari, la Centru

Preşedintele Comisiei de Sănătate şi Protecţie Socială din cadrul CGMB, consilierul general PDL Vasile Gherasim apreciază că în Bucureşti nu poţi trece toate spitalele în administrarea Primăriei Capitale şi de sector. "În primul rând, legea spune clar că spitalele municipale, institutele şi cele specializate trebuie să rămână direct în subordinea Direcţiei de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii", a explicat Gherasim.

Eliasul nu l-a putut lua nici Ceauşescu!"

El a adăugat că "astfel, Spitalul Universitar, Fundeni, CFR, Militar, Spitalul SRI şi altele asemenea un pot trece la Capitală sau la sectoare. Ce să mai zic de Elias! Spitalul Elias nu a putut fi trecut la stat nici de Ceauşescu, pentru simplul fapt că este al Fundaţiei Elias".

Consilierul propune desfiinţarea din primării a direcţiilor care se ocupă cu sănătatea şi crearea unei structuri municipale care să fie liantul dintre unităţile spitaliceşti şi consiliile locale şi cel general.

Miza: terenurile!

Gheorghe Iana, managerul Spitalului Universitar din Capitală, avertizează că "miza acestui protocol sunt terenurile din curţile spitalelor". "Eu nu vreau să fiu implicat în asta şi, dacă se ajunge la administrarea totală a

Spitalului Municipal de către oricare dintre primării, eu îmi dau demisia!". El precizează că "nu merge, nu este fezabil ceea ce au decis Oprescu şi Nicolăescu", iar argumentele sunt legate de strategie, finanţare, rectificare de buget şi de rezilieri de contracte de management.

"Vor să spună că o primărie va da din bugetul ei Spitalului Universitar 60 de milioane de euro pe an doar ca să funcţioneze la limită? Ce să mai vorbesc despre alte cheltuieli! Plus că bugetele pe anul acesta s-au făcut deja", a spus managerul Iana.

Gheorghe Iana pomeneşte în acest context despre modificarea clară a legii bugetelor, apoi despre complicata predare de patrimoniu, "care la un spital nu înseamnă o listă şi atât".

"Nicolăescu vrea să scape de cheltuieli"

Fostul ministru al sănătăţii, medicul Mircea Cinteză, atrage atenţia că "este vorba despre o decizie politică. Este limpede că Nicolăescu vrea să scape de cheltuieli, iar profesorul Oprescu este evident că şi-a dorit să facă ceva în maxima-i competenţă, dar să nu uităm că este şi politician".

Pericol de discriminare!

Preşedintele Comisiei de Sănătate şi Protecţie Socială din cadrul CGMB, consilierul general PDL Vasile Gherasim, spune că pericolul noii strategii este discriminarea, fie ea şi pozitivă, între spitalele din Bucureşti.
"Spitalul este al tuturor, asistenţa medicală este unitară!

Astfel, nu trebuie să ajungem să facem comparaţie, de exemplu, între spitalele din sectorul 1, care au un buget egal cu cele ale Timişoarei şi Aradului la un loc, şi cele din sectorul 5, care, pe lângă că sunt cele mai sărace din Bucureşti, au şi un management defectuos", a explicat Gherasim.

Doresc să pun în aplicare în Bucureşti un sistem coerent de îngrijire medicală, de care să beneficieze şi cetăţenii din ţară
Sorin Oprescu,
primarul Capitalei

Dacă se ajunge la administrarea totală a Spitalului Municipal de către oricare dintre primării, eu îmi dau demisia!"
Gheorghe Iana,
manager Spitalul Universitar

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite