Bucureşti: „Spiru Haret“ contraatacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii „Spiru Haret“ susţin că toate specializările universităţii funcţionează în legalitate şi au declarat că au acţionat în instanţă, în urmă cu zece zile, Ministerul Educaţiei pentru „afirmaţiile calomnioase“.

Astfel, potrivit rectorului Aurelian Gh. Bondrea, universitatea a organizat formele de învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă, respectând strict prevederile articolului 60 din Legea Învăţământului nr. 84/1995, care spune că activitatea didactică se poate organiza la frecvenţă redusă şi la seral, dacă instituţia ţine cursuri la zi. 

De asemenea, conform art. 29 alineatul 3 din Legea nr. 87/2006 cu privire la asigurarea calităţii educaţiei, „evaluarea şi acreditarea se fac pentru fiecare program din ciclul de licenţă care duce la o calificare universitară distinctă“, lăsând universităţilor posibilitatea organizării formelor de învăţământ.

„Învăţământul de stat, neconstituţional şi nelegal“

„Instituţiile de învăţământ superior de stat organizează învăţământ cu taxă ceea ce e contravine legislaţiei în vigoare. Prin eliminarea universităţii noastre se lasă câmp liber învăţământului superior de stat privat care este neconstituţional şi nelegal“, a declarat Bondrea. Astfel, potrivit articolului 32 din Constituţia României, „învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii“. Articolul 7 din Legea învăţământului spune că „învăţământul de stat este gratuit“, iar articolul 15 din aceeaşi lege prevede că „privatizarea instituţiilor şi a unităţilor de învăţământ este interzisă“.

Potrivit reprezentantului Universităţii „Spiru Haret“, Hotărârea de Guvern nr. 749/2009 este un act administrativ prin care sunt încălcate drepturile şi interesele legitime ale instituţiei. Astfel, Hotărârea de Guvern nr. 1011/2001 şi Hotărârea de Guvern nr. 749/2009, prin care se impun autorizarea şi acreditarea formelor de învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă, nu ţin cont de conţinutul articolului 60 din Legea învăţământului şi de conţinutul legal al principiului autonomiei universitare, garantat prin Constituţie.

Reprezentanţii universităţii mai spun că instituţia s-a adresat unor organisme de aigurarea calităţii independente, ca Asociaţia Universităţilor Europene, din anul universitar 2007-2008. Primele etape ale evaluării au avut loc în toamna anului 2008 şi în iarna lui 2009. „La intervenţia Ministerului Educaţiei şi a ARACIS, procesul de evaluare externă a fost amânat până în octombrie“, a mai spus rectorul.

De altfel, universitatea a solicitat evaluarea externă a calităţii de către o agenţie internaţională, fiind inclusă în programul acesteia pentru anul universitar 2009-2010.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite