Soţii Lungu ilustrează altfel poveştile lui Ion Creangă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţi la „Zilele Bucureştiului“, humuleşteanul Costin Lungu şi soţia sa Ionela promovează operele lui Ion Creangă şi vechile meserii.

Ionela este de profesie inginer mecanic, dar marea sa pasiune este literatura şi, mai ales, poveştile lui Ion Creangă. Ea a început în urmă cu 12 ani să sculpteze chipurile personajelor din povestirile marelu autor humuleştean din argila colectatată de pe malurile Ozanei. „După facultate am recitit poveştile copilăriei mele şi, cred, ale tuturor românilor şi fiind căsătorită cu un humuleştean, mi-a venit ideea să fac aceste modele din argilă“, povesteşte Ionela.
 
Lutul de pe malurile Ozanei

Ea spune că strânge argilă de pe malurile râului Ozana şi după ce îi mai adugă şi alte componente, pentru ca pasta să fie mai rezistentă, se apucă de lucru în atelierul din Humuleşti. Aşa au luat naştere Păcală, Ivan Turbincă, Fata Babei şi Fata Moşului, dar şi Ion Roată şi ştrengarul Nică, pe care Ionela i-a înşirat pe măsuţa din Piaţa Constituţiei cu ocazia Zilelor Bucureştiului. Artista spune că a fost invitată şi la Madrid pentru a-şi expune figurinele.

„Cu toate că nu ştiau iniţial ce reprezintă, m-au contactat pentru că le-a plăcut imaginea caricaturizată a ţăranului român p care au identificat-o în lucrările mele“, explică Ionela. Atât ea, cât şi soţul ei e luptă pentru a promova vechile meşteşuguri şi încearcă să învie segmente moarte din tradiţiile populare, cum ar fi confecţionarea toiagelor, baltagelor şi a măciucilor.

Creioane din „teiul pupezei lui Nică“

„Este o meserie românească foarte veche, pe care eu încerc să o ţin în viaţă. Am convins şi alţi meşteşugari să-şi continue activitatea sau să şi-o reia, pentru că această frumoasă meserie nu merită să moară“, spune Costin. El spune că se câştigă suficienţi bani pentru a trăi din această meserie. „Chiar dacă nu te îmbogăţeşti, poţi trăi liniştit din asta“, zice meşteşugarul. Pe lângă baltage, toiage şi figurine, cuplul mai expune şi alte obiecte artizanale, cum ar fi crioanele decorative făcute din crenguţe de tei. „Pe aceste crenguţe din teii din Humuleşti este posibil să se fi odihnit la un moment dat chiar şi pupăza lui Nică“, spune plină de umor Ionela.      

Întrebări şi răspunsuri

Puteţi trăi din aceste activităţi?
Este foarte greu pentru meşteşugarii care expun numai pe la târguri. Noi avem un magazin în Piatra Neamţ şi ne este mai uşor. Oricum cele mai mari nu sunt satisfacţiile materiale.

Care sunt cele mai mari satisfacţii?
În primul rând faptul că, prin interediul asociaţiei pe care am fondat-o în Judeţul Neamţ am reuşit să scoatem la suprafaţă meserii vechi pe care încercăm să le promovăm în continuare.

Profil

Ionela Lungu
Născută: 7 ianuarie 1969, Tulcea
Studii: A absolvit Universitatea Gheorghe Asachi din Iaşi
Familie: este căsătorită din 1991 cu Costin şi „dintotdeauna cu poveştile lui Creangă“

Costin Lungu
Născut: 19 septembrie 1967, Humuleşti
Studii: A absolvit Universitatea Gheorghe Asachi din Iaşi
Familie: Este căsătorit cu Ionela

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite