Şomerii, consiliaţi cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane rămase fără un loc de muncă şi-au depus, ieri, CV-ul la un târg de joburi organizat cu bani de la UE. Evenimentul, găzduit la sediul Primăriei Sectorului 4, se va desfăşura până mâine, după care, în weekend, se va muta în Parcul Lumea Copiilor.

Dispuşi să lucreze cam în orice domeniu, după ce s-au chinuit luni bune să se reangajeze, sute de bucureşteni au venit, ieri, cu CV-ul în mână la târgul organizat în sediul Primăriei Sectorului 4 de pe strada George Coşbuc.

Organizatorii au pus la bătaie aproximativ o sută de joburi în domenii precum comerţul, construcţiile, turismul, IT sau mass-media, atât în ţară cât şi în Maroc sau Anglia. Chiar dacă oferta de joburi nu este prea generoasă, şomerii pot să se înscrie la cursuri de recalificare în domeniul alimentaţiei publice, vânzări sau pentru antreprenoriat. 

O lună de recrutări

Târgul este deschis până vineri inclusiv, dar cei care nu au timp să ajungă pe strada Coşbuc pot merge în weekend în Parcul Lumea Copiilor, unde vor fi înfiinţate patru puncte de informare şi de înscriere la cursurile gratuite de calificare profesională. “Am făcut evenimente toată luna. Am informat despre posibilităţile de reconversie profesională 15.000 de persoane din Bucureşti. În cadrul cursurilor noastre, din care o parte vor începe în septembrie şi alta - în octombrie, practica se va face la mari lanţuri hoteliere care îi vor şi angaja pe cei mai buni. Chiar dacă nu mai sunt joburi acum, aceştia intră în baza noastră de date”, a explicat Dana Şerban, general manager la Succes HR TGM, firma care organizează proiectul de recrutare pe fonduri europene.

Copiii şomeri, părinţii se recalifică

Cristina a lucrat în contabilitate până acum un an, când a rămas fără job. Cam tot de atunci îşi caută un loc de muncă. “Acum, pe vremurile astea, mă angajez în orice, nu mă uit la ce trebuie să fac. Când ai copii acasă, n-ai pretenţii nici la salariu. Fiind începătoare, nu cred că poate vreun angajator să-mi ofere vreo sumă extraordinară. După trei-patru luni, dacă văd că te descurci, poate îţi mai dau ceva”, a spus femeia care are 22 de ani vechime în muncă.

De altfel, cei mai mulţi dintre şomerii veniţi ieri la Primăria Sectorului 4 au o vârstă medie de 50 de ani. “Să vezi venind oameni peste 60 de ani, care vor să se recalifice, în loc să stea acasă, şi să-şi vadă de bătrâneţe, e trist. Au venit însă şi mulţi părinţi care căutau locuri de muncă, pentru că fiii sau fiicele lor stau de luni de zile în şomaj”, a mai specificat Dana Şerban.

Tinerii nu ştiu spre ce să se îndrepte

Şi cei care abia au absolvit facultatea sunt în căutarea unui job. “Sunt în ultimul an de facultate. Mi-am mai căutat joburi, mai mult online, dar nu am primit niciun răspuns. Eu aş dori desenator în construcţii”, a spus Elena Nicolae. De fapt, tânăra care ştie exact unde vrea să lucreze iese din tiparul celorlalţi care au venit la târg. “Tinerii nu ştiu ce vor să facă. Dacă, de exemplu, au terminat Finanţe-Bănci şi îi întreb ce ar vrea să facă, spun că habar n-au”, a explicat şi Mirela Ardelean, unul dintre mediatori.

De altfel, aceasta face interviuri cu cei care se prezintă la târg pentru a stabili şi care sunt abilităţile lor, în funcţie de calificarea pe care o au, pentru a-i putea îndrepta către alte joburi. “Din ce am observat, persoanele mai în vârstă sunt mult mai flexibile şi mai adaptabile decât cele tinere. În principiu, cei trecuţi de 40 de ani sunt deschişi spre mai multe meserii”, a conchis aceasta.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite