Bucureşti: Snagov, cea mai grea misiune din ultimii ani pentru scafandri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunea de recuperare din lacul Snagov a cadavrului lui Gheorghe Butnaru a fost cea mai grea din ultimii ani, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă (ISU) a Municipiului Bucureşti. Duminică, 20 iunie, a doua persoană, aflată la scăldat, s-a înecat într-un loc din localitatea Potigrafu.

Timp de aproape trei zile scafandrii Grupului Special de Salvatori ai ISU au căutat „orbeşte“ în apele lacului Snagov, din cauza vegetaţiei acvatice foarte dense.

Mai citeşte şi:

Bucureşti: A murit sub ochii iubitei
Bucureşti: „Avem veste de salvare, dar nu sunt solicitate“
Bucureşti: EXCLUSIV - Ultima fotografie cu Gheorghe Butnaru, înainte de a se îneca (GALERIE FOTO)
Vinovaţii se spală pe mâini în lacul morţii


„Brădişul care a se întindea până la adâncimea de 1,5-2 metri adâncime. În afară de asta, un alt factor negativ au fost ambarcaţiunile care făcut valuri şi au pus în pericol viaţa scufundătorilor”, a declarat pentru „Adevărul de Seară“, locţiitorul şeful Grupului Special de Salvatori, lt. col. Constantin Diţi.

„Era să fim spulberaţi de un skykjet care nu a respectat zona balizată“

Cu ochii roşii şi faţa arsă plutonierul major Marian Mitrea, şeful echipei de salvatori care a intervenit la Snagov duminica trecută, a fost preluat pe mal, împreună cu ceilalţi doi colegi ai săi, de către medicii ambulanţei pentru a i verifica starea de sănătate. „Mă simt bine, dar brădişul este foarte des şi nu vedem nimic. Cadavrul poate fi oriunde, putem să ne izbim de el, poate să fie deasupra noastră sau poate fi purtat de curenţi în altă parte. Mai grav este că unul dintre colegii mei era să fie spulberat de un skykjet care nu a respectat zona balizată“, a spus plutonierul major Mitrea.

„Le făceam semne că sunt oameni sub apă şi că nu au ce căuta cu barca cu motor aici, dar nu ne-au ascultat. Probabil că îşi imaginau că sunt plase de pescari”, a completat scafandrul care a stat în barcă, supraveghind activitatea celor de sub apă.

Echipa de scafandri

La intervale de o oră, o oră jumătate, căutătorii veneau la mal pentru a li se verifica starea de sănătate şi pentru a schimba buteliile de oxigen. Din echipa de scafandri care au participat la misiunea de la Snagov au făcut parte: plutonier major Marian Mitrea, sergent major Gabriel Vartolomei, sergent major Mihai Flentea, Plutonier Dragoş Claudiu şi plutonier major Felix Preda.

Duminică – cinci ore sub apă

Căutările au început sâmbătă după-amiază, în urma sesizării primite la 112, şi au continuat duminică, de la ora 10.00, până la lăsarea întunericului, când, cei trei scafandri au însumat cinci ore de stat sub apă. Cadavrul a fost găsit abia ieri, în jurul orei 17.00, după trei zile de căutări, fiind scos la suprafaţă de apă.
Locotenent colonelul Constantin Diţă a mai spus că duminică, scafandrii salvatori au mai avut o misiune de recuperare, câînd un bărbat, aflat la scăldat s-a înecat într-un un lac din Potigrafu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite