Bucureşti: Sindromul “Piaţa Romană” atacă în Militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microbuzele blochează trotuarul, trecerea de pietoni şi staţia RATB, după “modelul” Piaţa Romană. Doi poliţişti supraveghează, de 24 de ore, circulaţia în zona autogării Militari, după ce “Adevărul de Seară” a scris despre coşmarul pietonilor.

Pietonii, navetişti sau locuitori ai cartierului, nu-şi pot ascunde nervozitatea când li se cere părerea despre maxi-taxiurile care îi împiedică să circule normal pe trotuar, să se urce în autobuz sau să traverseze. „Nu e normal să ne blocheze“, a spus revoltată Amalia Voicu, care locuieşte în zonă şi aşteaptă zilnic autobuzul în staţia de la Metrou Păcii. Femeia a povestit că acum câteva zile, când aştepta maşina 137 în respectiva staţie, şoferul microbuzului chiar a lovit-o cu oglinda peste umăr, din cauză că nu a vrut să se dea din calea lui, adică de pe trotuar. Cele câteva zeci de autobuze şi microbuze care opresc zilnic pe trotuarul de lângă metrou au ca destinaţii localităţile Ciorogârla, Ogrezeni, Bolintin Deal sau Bolintin Vale.

Vin şi amenzile
Şoferul unui microbuz parcat neregulamentar, care încurca atât circulaţia pietonilor, cât şi oprirea autobuzelor în staţie, a fost amendat vineri de un agent de poliţie. „Cel pe care tocmai l-am amendat era oprit în staţie. Noi venim în fiecare zi şi încercăm să eliberăm circulaţia sugrumată de aceste microbuze“, a spus agentul de poliţie. Şoferii microbuzelor spun că nu parchează în autogara Militari, care se află vizavi de locul în care opresc ei, pentru că este privată şi ar trebui să semneze un contract şi să plătească o taxă. „Păi unde să stăm? Nu avem unde! Stăm aici, oamenii care merg în afara oraşului sunt mulţumiţi, le este mai uşor să-i luăm de aici“, a spus şoferul unui microbuz care circulă către Ciorogârla.
Aseară, locul cu pricina era liber întrucât, am aflat de la poliţie, doi agenţi se află în permanenţă prin zonă şi nu-i mai lasă pe şoferii de maxi-taxi să ocupe trotuarul.

Poliţia, făcută responsabilă
Autorităţile locale pasează Poliţiei responsabilitatea păstrării legalităţii în zonă. „Nefiind microbuze de stat, este problema lor unde parchează, dar asta nu înseamnă că o pot face neregulamentar. Poliţia Rutieră are obligaţia să aplice sancţiuni în cazul în care le găsesc parcate ilegal. Dacă funcţionează ca maşină de transport de persoane, ar trebui să închirieze un spaţiu pentru a-şi facă o miniautogară“, a declarat Mirela Buzărin, reprezentanta Primăriei Sectorului 6.
„De la Primăria Capitalei primesc autorizaţii de funcţionare, dar regulile de circulaţie trebuie respectate. Dacă parchează neregulamentar, Poliţia trebuie să se ocupe de restul“, a spus şi Manuela Dediu, reprezentanta Primăriei Capitalei.

Vor fi montaţi stâlpişori
Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Poliţiei Rutiere a Capitalei (BPR), Daniel Piştea, a declarat, ieri, pentru „Adevărul“, că au fost înregistrate multe plângeri de la oamenii care locuiesc în zonă. „Au fost sancţionaţi şoferii microbuzelor, dar nu s-a dovedit a fi o soluţie. Am propus deja în Comisia tehnică montarea unor stâlpişori în acea zonă. Din câte ştiu, au fost avizaţi şi cred că se vor pune în curând“, a explicat oficialul BPR.  El a adăugat că operatorii de transport au prevăzute în autorizaţiile date de la primărie că microbuzele pot opri în acea staţie numai pentru a îmbarca sau debarca oamenii, nu şi pentru staţionare şi parcare.

Precedentul “Piaţa Romană”
După campania „Adevărul“, de acum o lună, trotuarul de la Piaţa Romană a fost eliberat de autoturisme. Maşinile parcate neregulamentar au fost ridicate, iar şoferii au renunţat să mai staţioneze în zonă. Dacă, în urmă cu o lună, nu aveai loc să treci cu un cărucior din cauza maşinilor, ieri, la prânz, un singur autoturism, şi acela cu număr de Bulgaria, era staţionat în zona trecerii de pietoni.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite