Bucureşti: Sherban Lupu, violonistul care se întrece cu lăutarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artist internaţional şi profesor la Universitatea din Illinois, Sherban Lupu s-a impus ca “vioara întâia” în faţa lăutarilor virtuozi din România.

Îndrăgostit încă din adolescenţă de muzica lui George Enescu, violonistul Sherban Lupu a înţeles rolul important pe care folclorul şi virtuozitatea lăutarilor l-au jucat în inspiraţia marelui compozitor.

“În satul natal, Liveni, Enescu a învăţat de mic să cânte la vioară, după cum îi arătau lăutarii ţigani şi toată viaţa a apreciat talentul înăscut al acestor muzicanţi”, spune violonistul.

La rândul său, Sherban Lupu nu a ezitat să se ia la întrecere cu unii dintre cei mai renumiţi lăutari din ţară. Rezultatul acestei întâlniri se regăseşte pe CD-ul “Sherban Lupu şi virtuozii ţărani din România”, editat, recent, la Electrecord.

Muzicianul şi muzicanţii

Sherban Lupu este consacrat ca un violonist extrem de talentat şi este apreciat ca unul dintre cei mai însemnaţi interpreţi din lume ai muzicii lui George Enescu.

Prestigiul şi exigenţa sa profesională nu l-au oprit să accepte provocarea unei experienţe unice, aceea de a cânta o selecţie reprezentativă de muzică din repertoriul unor renumiţi lăutari.

Parteneri de taraf i-au fost Ion Paul din Budeşti, Maramureş, un tânăr şofer de basculantă care cântă la ceteră, Ioan Pop din Hoteni, Maramureş, cântăreţ la zongură, ceteră, contră, fluiere şi dobă, Constantin Lupu din Botoşani, violonist, conducător al grupului de muzică ţărănească “Datina”, Gheorghe Meti din Negreşti-Oaş, ceteraş ţigan, “fruntea muzicanţilor oşeni” şi Email Mihaiu din Gherla, “cel mai bun ceteraş al Transilvaniei”.

Tuturor, Sherban Lupu le-a fost “primaş”, adică conducător. Însuşindu-şi perfect tehnica de mare măiestrie a lăutarilor el a câştigat respectul şi prietenia talentaţilor muzicanţi.

Din nou acasă

În ediţia din acest an a Festivalului George Enescu, Sherban Lupu a putut fi audiat pe scena Ateneului.

În continuare, violonistul va mai rămâne în ţară, timp de un an, ca profesor la universităţile din Cluj şi Iaşi.

“Pentru că am câştigat o bursă Fulbright, am bucuria de a fi profesor şi studenţilor români, aşa cum la Illinois sunt, de 23 de ani, profesor pentru studenţi din toată lumea, chiar şi din Extremul Orient”, spune artistul.

 El se bucură şi de faptul că a reuşit să realizeze, în luna august, la Braşov, cea de a şaptea ediţie a a Festivalului Internaţional ““Cetatea Muzicală a Braşovului”.

Întrebări şi răspunsuri

.. Ce ai cântat în Festivalul Enescu?

S.L.: Concertului pentru vioară şi orchestră „Trinity” din „Bizanţ după Bizanţ” de Theodor Grigoriu, lucrare care mi-a fost dedicată.

.. După ce te-ai stabilit în America, ce amintiri îţi trezeau dorul de casă?

S.L.: În primul rând duceam lipsa limbii materne. În 1978, eram la  San Francisco şi am găsit la bibliotecă „Basmele Românilor”de Petre Ispirescu. Le citeam cu glas tare.

.. Cum ai realizat performanţa de a finaliza „Capriciul Român”, pe care l-ai descoperit neterminat, într-un manuscris de George Enescu?

S.L.: A fost o colaborare cu compozitorul Cornel Ţăranu, bazată pe cunoaşterea profundă a muzicii enesciene.
Ce îi place

Ce îi place

Sherban Lupu iubeşte natura şi chiar şi în America îşi amintea parfumul teilor de la Şosea şi ploile de vară de la Braşov. Îi place foarte mult să călătorească şi să cunoască oameni noi. Şofează cu plăcere doar la drum lung, pe autostradă.

Ce nu-i place

Minciuna şi ipocrizia îl deranjează cel mai mult. De asemnea, indolenţa, iresponsabilitate, incompetenţa şi lucrul făcut demântuială sunt lucruri pe care le consideră inacceptabile.

Profil

Născut
Zodia Gemenilor, în 1952, la Braşov.

Studii
A studiat  la Conservatorul din Bucureşti, cu maestrul George Manoliu. Şi-a continuat studiile la Londra, unde, unul dintre maeştri săi a fost Yehudi Menuhin. Din 1976 şi-a continuat studiile în SUA.

Famile

Căsătorit

Profesie

În prezent este profesor la Universitatea din Illinois şi are o susţinută activitate concertistică internaţ

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite