Bucureşti: A apărut seria de autor „Shakespeare“ în Colecţia Adevărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia lui Hamlet, idila lui Romeo şi a Julietei sau aventurile nevestelor vesele sunt adunate într-o colecţie de carte  de lux lansată de Adevărul Holding: opere complete Shakespeare.

COLECŢIE: Seria de autor Shakespeare, în librării
RECORD: Biblioteca Adevărul are pe raftuir peste 12 milioane de titluri

De astăzi, colecţionarii de cărţi îşi pot îmbogăţi bibliotecile cu o serie unică în România, Shakespeare în 15 volume  elegante.

Dacă vreţi să citiţi şi să le lăsaţi moştenire copiilor voştri tragediile şi comediile shakespeariene, majoritatea transpuse pe scenă şi pe ecrane, atunci volumele oferite de Editura Adevărul Holding sunt ideale. Operele complete ale marelui dramaturg apar în Colecţia Adevărul, în ediţie bilingvă.

Este pentru prima dată în România când piesele lui Shakespeare se vând simultan atât în „Librăriile Adevărul”, cât şi în cele din toată ţara. Fiecare volum costă 60 de lei, iar cei care vor întreaga serie de 15 tomuri vor plăti 900 de lei.

Povestea prinţului Danemarcei

Cel mai apreciat interpret al personajelor lui William Shakespeare a fost actorul Laurence Olivier. În 1948, prestaţia şi regia sa din „Hamlet“ au fost răsplătite cu două premii Oscar, filmul primind în total patru statuete. Mulţi critici au considerat filmul cea mai bună versiune cinematografică a piesei, mai ales că regizorul a înţeles foarte bine cum trebuie spusă povestea prinţului Danemarcei. 

Cunoscutul regizor italian Franco Zeffirelli semnează şi el în 1990 o adaptare după tragedia lui Shakespeare, oferind o versiune cinematografică nouă. Mel Gibson este tânărul prinţ şi el dă replica pe ecran unor nume mari ale cinematografiei, precum Glenn Close, Alan Bates, Paul Scofiel şi Helena Bonham Carter.

Hamlet pe scândură

Actorii George Vraca, Ştefan Iordache, Ion Caramitru, Adrian Pintea, Marcel Iureş, Sorin Leoveanu, Marius Stănescu sunt câteva nume de referinţă care au adus pe scena românească povestea tristă a prinţului.

Doi îndrăgostiţi şi o scorpie

Katharina, o „scorpie neîmblânzită”, a fost Elisabeth Taylor, alături de Richard Burton în filmul „Îmblânzirea scorpiei“ din 1967 al regizorului italian Franco Zeffirelli.

Cea mai cunoscută poveste de dragoste a tuturor timpurilor, cea dintre Romeo şi Julieta a fost ecranizată în 1968 tot de către Zeffirelli. Acest film a rămas transpunerea pe ecran cea mai reuşită a poveştii. Olivia Hussey o joacă pe Julieta la vârsta de 15 ani. Alături de ea sunt Michael York, Leonard Whiting, Milo O’Shea, John McEnery.

„Alegând o Julieta şi un Romeo de vârsta indicată de textul original, Zeffirelli înclină spre o interpretare şi o viziune în care fierbinţeala sângelui şi impetuozitatea tinereţii dobândesc o firească supremaţie în raport cu tot ceea ce se întâmplă în povestea acestei iubiri îndrăzneţe, paradoxale, necesare, inexorabile...“ scria criticul de film, Florian Potra, în 1989, în „Secolul cinematografului“.

O transpunere originală a faimoasei piese, o variantă adaptată la viaţa modernă dintr-o suburbie a Veronei, păstrând totuşi dialogul original, este ecranizarea din 1996, cu Leonardo DiCaprio şi Claire Danes în rolurile principale.

Un alt film care are la bază o poveste shakespeariană este „Mult zgomot pentru nimic”, din 1993, în care protagonişti sunt Emma Thompson şi Kenneth Branagh. Este vorba despre o transpunere în contemporaneitate a poveştii shakespeariene, dovedind încă o dată că operele dramaturgului englez sunt nemuritoare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite