Servicii sociale diferite de la sector la sector. Săracii din Sectorul 1 beneficiază chiar şi de ambulanţă stomatologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţiile de Asistenţă Socială şi de Protecţie a Copilului din primării oferă servicii gratuite săracilor, şomerilor, persoanelor cu dizabilătăţi, oamenilor străzii şi bătrânilor singuri de pe raza fiecărui sector.

Cu toate că taxele şi impozitele bucureştenilor sunt relativ aceleaşi, acest tip de servicii diferă de la sector la sector atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ.

În Sectorul 1 există cele mai complexe servicii sociale şi medicale gratuite destinate cazurilor sociale. Astfel, există consiliere socială şi psihologică în cazul celor care riscă să fie marginalizaţă social din cauza situaţiei financiare, a etniei sau a orientării sexuale.
De asemenea, angajaţii Direcţiei Sociale din Primăria Sectorului 1 mai oferă consiliere şi tratament psihologic şi psihiatric gratuit în cazurile de depresie, demenţă, anxietate, atacuri de panică, tulburări de comportament. Se mai acordă consiliere individuală şi de cuplu, contraceptive gratuite, consultaţii pentru prevenirea şi tratarea bolilor aparatului genital.


Primăria a înfiinţat şi un centru medical, “Caraiman”, în care persoanele aflate în nevoie pot beneficia gratuit de aproape orice tip de analize şi tratamente medicale, de la radiografii, ecografii, examene ORL şi ginecologice, analize de laborator şi diagnosticare. Centrul “Caraiman dispune de o ambulanţă socială care asigură consultul, transportul, şi internarea cazurilor sociale sau, dacă persoana este netransportabilă medicii centrului îi oferă gratuit tratament la domiciliu.

Intervenţii stomatologice gratuite, la domiciliu

Mai mult decât atât, acest centru este dotat şi  cu o ambulanţă stomatologică care oferă toate serviciile stomatologice care există în orice cabinet medical celor care fac parte din categorii defavorizate şi care au venituri mai mici de 670 de lei lunar. “Este vorba despre oameni foarte săraci şi bătrâni, în cele mai multe cazuri. Cei care pot vin la centru, cei care se pot mişca pe distanţe scurte primesc îngrijiri în ambulanţă iar cei paralizaţi sunt trataşi la domiciliu. Se fac extracţii, lucrări protetice, obturaţii, tratamente dentare, atât cât să permită pacientului să îşi folosească dantura”, ne-a spus dr. Simona Vîjială.

Serviciile sociale în Sectorul 1 mai cuprind ajutoare pentru anumite categorii sociale cu venituri minime, cum ar fi acordarea lunar a unor tichete de masă în valoare de 100 de lei, suport financiar pentru închirierea de locuinţe pentru persoanele evacuate dintr-un imobil retrocedat de pe raza sectorului 1 dar şi ajutor material pentru familiile care nu-şi pot trimite copiii la şcoală.

Ambulanţă socială şi în sectorul 2

Şi în sectorul 2 sunt servicii sociale şi medicale complexe pentru categoriile defavorizate. Astfel, peste 80.000 de persoane beneficiază gratuit de consultaţii medicale, medicamente, tratamente stomatologice , serviciu de ambulanţă socială, cantine sociale, ajutoare alimentare, financiare (pentru plata chiriei, restanţe la întreţinere). Persoanele îndificultate mai au la dispoziţie centre de zi pentru elevii săraci, consiliere psihologică pentru persoane marginalizate social şi servicii de recuperare a persoanelor cu handicap, indiferent de vârstă. De asemenea, bătrânii primesc îngrijiri la domiciliu şi există mai multe centre de zi unde aceştia pot socializa.        

Sectoarele 3, 4, 5 oferă servicii de bază, conform legii, în domeniul protecţiei sociale, şi anume: ajutoare financiare şi în alimente pentru săraci, o serie de servicii medicale pentru persoanele cu dizabilităţi, îngrijiri la domiciliu şi ajutor la treburile casnice pentru bătrânii singuri sau pentru persoanele cu handicap. În Sectorul 6 se oferă săracilor, suplimentar serviciilor legale, o serie de tratamente atomatologice gratuite în patru cabinete cu care primăria are parteneriat.

 “Serviciile sociale trebuie gestionate la comun”

Directorul  Direcţiei de Asistenţă Sociala şi Protecţia Copilului din Sectorul 1 consideră că săracii Capitalei ar putea beneficia de aceleaşi servicii, fără diferenţe, indiferent dacă sunt din alte sectoare, dacă ar exista o gestionară comună la nivelul Primăriei Capitalei. “Este adevărat că în sectorul 1 avem servicii mai complexe, dar asta este pentru că întotdeauna a existat o bună colaborare cu consilierii.

S-ar putea însă rezolva discrepanţele dintre sectoare prin înfiinţarea unui releu comun la Primăria Capitalei, unde câţiva angajaţi cu câteva calculatoare să urmărească disponibilitatea serviciilor din fiecare sector. Astfel, eu dacă am locuri libere la un centru să poată beneficia cei din alt sector şi invers”, ne-a spus Dănuţ Fleacă. Medicul a adăugat că deja există o colaborare în acest sens cu sectorul 3.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite