Şefii de la Giuleşti au vrut să-şi acopere vina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interceptările telefonice arată cum au încercat reprezentanţii maternităţii să fenteze ancheta.

Fostul director Bogdan Marinescu, asistenta Florentina Cârstea şi alte trei persoane au fost trimise în judecată.

Dosarul în cazul incendiului de la 16 august 2010, când şase bebeluşi de la Maternitatea Giuleşti şi-au pierdut viaţa, iar alţi cinci au fost grav răniţi, a fost trimis în judecată.

Bogdan Marinescu este acuzat că, în calitate de director al maternităţii, nu a înfiinţat Serviciul Intern de Prevenire şi Protecţie, care avea ca sarcini evaluarea riscurilor privind instalaţia electrică, instalaţia de oxigen şi de aer comprimat şi aerul condiţionat. Potrivit procuorilor Parchetului General, dacă acest serviciu ar fi fost înfiinţat, incendiul ar fi putut fi evitat. Mai mult, din interceptările telefonice depuse la dosar, reiese faptul că Bogdan Marinescu a încercat să-şi acopere vina, cerându-le altor inculpaţi în dosar să semneze antedatat fişele de Protecţia Muncii:

Toma Adrian (şeful secţiei de Nenatologie): Bă, Marinescu e disperat, pentru că e... Protecţia Muncii e atribuţia managerului. Şi s-a certat şi cu asistenta şefă, şi cu mine, încercând să ne bage în c…t, să ne pună să semnăm nişte hârtii azi de dimineaţă. Şi acum dă din colţ în colţ, că nici eu, nici aia n-am vrut să semnăm.
Domn: Aşa.
Toma Adrian: Şi dă din colţ în colţ, e disperat. Şi tot încearcă să..., tot încearcă să scape, ştii?“.

Cele 12 minute fatale

Asistenta Florentina Cârstea, potrivit procurorilor, a părăsit nejustificat salonul de la Terapie Intensivă, timp de 12 minute, fără să anunţe un cadru medical să o înlocuiască. De altfel, Cârstea a declarat la Poliţie şi la Inspcectroatul Teritorial de Muncă că a simţit, înainte de a părăsi camera, miros de ars de la instalaţia electrică, „asemănător cu mirosul ce rezultă din sigilarea pungilor de trimis la sterilizare“.

Ea nu a mai menţinut aceste declaraţii în faţa procurorului.

Înregistrările telefonice făcute cu mandat de la judecător au relevat faptul că personalul medical ştia că salonul nu se părăsea fără a fi anunţaţi colegii. Astfel, una dintre asistente se confesa, la telefon, unei colege: „Vrei să-ţi spun că-n ultimul moment mă duceam, făceam pe mine, scaune proaste şi am sunat-o la ora două noaptea pe – eram jos la etajul 1 şi i-am spus: vezi că stau mai mult pe WC, du-te acolo să nu moară ăia! “. Un medic rezident a criticat lipsa asistentei: „Mă, ştii şi tu că Terapia Intensivă nu se părăseşte niciodată, nu se lasă niciodată singură. Uită-te şi tu, 12 minute! Ce e, mă, 12 minute? E nimic. “

Despăgubiri de 4,5 milioane de euro

Părinţii unui nou-născut, mort în incendiu cer daune de trei milioane de euro pentru suferinţele îndurate. Alte două familii s-au constituit părţi civile şi cer daune morale de 1,5 milione de euro şi de 200.000 de euro. Restul părinţilor au arătat că urmează a se constitui părţi vătămate, în cadrul procesului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite